Botwina zero waste, czyli nie tylko zupa. Z tymi przepisami zrobisz kilka dań z jednego warzywa
Botwina (nie boćwina!) to młode buraczki o delikatnych listkach, a jednocześnie nazwa pysznej zupy, którą przyrządzamy z tego warzywa. Sezon na botwinkę trwa, ale wiele osób zastanawia się, czy zupa to jedyne danie, jakie możemy z niej przyrządzić. Co zrobić z liśćmi, czy są jadalne na surowo, jak je przyrządzić by były jak najsmaczniejsze? Poznaj inspiracje, dzięki którym nie będziesz więcej marnować listków i łodyżek botwinki.
1. Chłodnik. Ta opcja znalazła się na pierwszym miejscu, bo wykorzystujemy do niej surowe warzywo, które posiada najwięcej cennych witamin. Oczywiście znajdziemy mnóstwo przepisów na różnego rodzaju chłodniki, ale podkreślmy jak zrobić go najprościej.
Wystarczą dwa pęczki botwinki z burakami, 5 ogórków, koperek, natka pietruszki, czosnek, kefir lub maślanka, sól i pieprz.
Wszystkie składniki drobno siekamy, a obrane buraki kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą, zalewamy kefirem i maślanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać do misek ugotowane jajko. Gotowe!
Składniki: botwinka, w tym duży burak, marchewka, pietruszka, bulion lub rosół, śmietana 18%, cytryna.
Bulion gotujemy, dodajemy do niego marchewkę (najlepiej startą na tarce), buraka pokrojonego w kostkę i pietruszkę. Po 10 minutach dodajemy posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotujemy wszystkie warzywa, aż będą miękkie, zupę doprawiamy, na końcu hartujemy śmietaną i przystrajamy natką pietruszki.
Co będzie nam do niej potrzebne? Pęczek botwinki, gotowy mix sałat, pęczek szczypiorku, ser feta, prażony słonecznik, oliwa z oliwek, cytryna.
Wszystko, co musimy zrobić to umyć, posiekać i połączyć składniki. W wyborze dodatków i dresingu ogranicza cię tylko własna wyobraźnia. Ser feta, ser kozi, ale mozzarella też dobrze się sprawdzą.
Słonecznika możesz zastąpić orzechami, a jeśli masz ochotę na mięsną wersję, dodaj podsmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Całość skrop cytryną albo czosnkową oliwą.
Dodaj pokrojony w kostkę ser feta, szczypiorek, całość posól i popieprz. Farsz ostudź, potem możesz wypełniać nim ciasto na pierogi. Gotowe botwinkowe pierogi podawaj z kwaśną śmietaną i skwarkami.
5. Zapiekanka. Botwinkowa zapiekanka to świetne danie na śniadanie, ale także lunch, sprawdzi się też jako zwykła przekąska. Potrzebujemy tylko bułki, może być to przekrojona na pół bagietka lub ciabatta.
Na wypełnienie zapiekanki przyda się pęczek botwinki, 2 ząbki czosnku, ser mozzarella, garść szpinaku, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Pokrojoną botwinkę podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek z czosnkiem, dodajemy szpinak i smażymy, aż liście zmiękną.
Dodajemy sól, pieprz i odstawiamy. W tym czasie podpiekamy bagietkę lub ciabattę, wystarczy około 15 minut w 180 stopniach. Na bułkę nakładamy przygotowany farsz i zapiekamy jeszcze aż do roztopienia sera.