To ciasto dla silnych (dosłownie!) kobiet. Jego sposób przyrządzenia was zachwyci
Jesteś silną babką, ale oprócz tego, że rąbiesz drewno i wyciskasz na siłce 50 kg na klatę, chciałabyś też upichcić coś pysznego w kuchni? Oto idealny przepis dla ciebie! W trakcie przygotowywania tego ciasta możesz jednocześnie zachwycić wszystkich pysznym wypiekiem i wykorzystać swoją siłę.
Co kupić?
Silna babka, chcąc wykonać babkę łaciatą, musi najpierw udać się do sklepu. Brak jeżdżących wózków nie będzie dla niej problemem – cardio na siłowni zastąpi sobie bieganiem po sklepie i szukaniem następujących składników:
- mąki (potrzebne będą 2 ½ szklanki)
- cukru (1 ½ szklanki)
- 1 cukier wanilinowy
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- jajka (5 całych jaj)
- olej (1 szklanka)
- woda (½ szklanki)
- kisiel cytrynowy
- kisiel wiśniowy (może być też malinowy albo żurawinowy)
- kakao (3 łyżki)
Jak wykonać?
Kiedy już silna babka zdobędzie powyższe produkty, zacznie od zmieszania ze sobą składników mokrych (jajka, olej, woda). Najlepiej, jeśli zrobi to w makutrze (miska, w której łatwo można rozcierać składniki).
Ciasto w makutrze /zdjęcie własne
Następnie musi zmieszać ze sobą produkty mokre. W innym naczyniu silna babka miesza składniki suche (mąka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia), po czym przerzuca składniki suche do mokrych.
Właśnie w tym momencie zaczyna się prawdziwa gratka dla silnej babki. To moment, w którym może się wykazać, tak samo, jak robi to przy dźwiganiu ciężkich worków z piachem czy – równie ciężkich, bo coraz starszych – dzieci.
Otóż silna babka musi w tym momencie bardzo dokładnie połączyć i rozetrzeć ze sobą wszystkie składniki suche i mokre. Posłuży jej do tego pałka (czy też kulka – jak mówią inni) do ucierania ciasta.
Kiedy ciasto będzie już dokładnie utarte, wystarczy tylko wyjąć trzy talerze i przelać do nich zawartość makutry. Silna babka musi pamiętać o tym, by w miarę równomiernie rozlać ciasto do talerzy.
Dodawanie składników /zdjęcie własne
Mieszanie składników /zdjęcie własne
Na spód idzie żółty, później różowy, a na koniec czarny. Tak przygotowaną babkę należy wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut.
Po tym czasie można wyjąć ją z piekarni i poczekać aż ostygnie. Następnie silna babka może z radością i satysfakcją, że miała w sobie wystarczającą dużo energii, by ją wykonać, spożyć babkę łaciatą ze smakiem.
Upieczona babka łaciata /zdjęcie własne
Może cię zainteresować także: 5 przepisów na ciasta dla leniwych. Te desery są banalnie proste i obłędnie pyszne!