Nie lubisz piec, a chciałabyś od czasu do czasu zjeść domowe ciasto przygotowane własnoręcznie? Przygotowaliśmy dla ciebie listę słodkości, które możesz zrobić szybko, bez piekarnika. Najważniejsze jest jednak to, że będą one równie smaczne, jak te desery, które wymagają od nas wiele czasu i energii elektrycznej.
Sposób wykonania:
1. Skrusz ciasteczka i zalej je rozpuszczonym masłem.
2. Wstaw masę do lodówki, by zrobił się twardy spód.
3. Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem, żeby masa była puszysta.
4. Wlej mieszankę na zastygnięte ciastka.
5. Na górę możesz położyć owoce, które lubisz. Polecamy maliny lub borówki.
6. Wstaw całość do lodówki na jakiś czas.
Na lato – owocowa legumina
Składniki:
– 3 jogurty naturalne (1 jogurt ma mieć 150 ml)
– 2 paczki biszkoptów
– 3 galaretki owocowe
– ulubione owoce (polecam maliny i borówki)
Sposób wykonania:
1. Ułóż na blaszce biszkopty.
2. Galaretki owocowe wrzuć do trzech szklanek gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia.
3. Wystygniętą galaretkę połącz z jogurtem naturalnym.
4. Wysyp całość na biszkopty. Dodaj swoje ulubione owoce. Może mango?
5. Wstaw do lodówki, by wszystko zgęstniało.
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą.
2. Przełóż ciasto do dużego kubka.
3. Piecz w mikrofalówce przez około 2 minuty.
4. Ciasto jest gotowe!
Dla fanów kinderków – ciasto Kinder Country
Przepis:
– duże opakowanie herbatników
– opakowanie prażonej pszenicy (mogą być też płatki śniadaniowe Kangus)
Sposób wykonania:
1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – wystudź.
2. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno (razem z serkiem mascarpone).
3. Powoli wlej białą czekoladę i wymieszaj szpatułką do momentu, aż składniki będą połączone.
4. Dosyp prażoną pszenicę (lub płatków Kangus), wymieszaj wszystko szpatułką.
5. Na blaszce o wymiarach 20x25 cm, którą wcześniej wyłożysz papierem do pieczenia, ułóż herbatniki.
6. Na herbatniki wyłóż przygotowaną masę i przykryj ją herbatnikami.
7. Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą układamy.
miseczkę, wsypujemy czekoladę połamaną na kostki i rozpuszczamy ją, mieszając).
8. Gdy czekolada jest już rozpuszczona, polej ją wierzch deseru. Całość wstaw do lodówki.
– ½ szklanki cukru
– 100 g białej czekolady
– odrobina wiórków kokosowych do posypania wierzchu
Spód:
– 130 g herbatników
– 1/3 szklanki wiórków kokosowych
– 75 g masła
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj herbatniki na okruchy i przesyp je do miski.
2. Dodaj wiórki kokosowe (40 g) i roztopione masło. Wymieszaj.
3.Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód przełóż herbatniki z masłem i kokosem. Łyżką wyrównaj i dociśnij masę ciasteczkową. Tortownicę wstaw do lodówki.
4. Do garnka wlej dwie puszki mleczka kokosowego. Dodaj wiórki kokosowe, kaszę mannę i cukier. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje.
5. Dodaj do masy połamaną na kawałki białą czekoladę i wymieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści.
6. Masę kokosową przełóż na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.