Śpieszmy się kochać rabarbar, tak szybko odchodzi. 5 (i więcej) przepisów na obłędne desery
Sezon na rabarbar trwa. Jeśli nie masz ochoty na tradycyjny kompot czy dżem z rabarbarem, możesz pokusić się o przygotowanie z niego szybkich i pysznych deserów. Nie będą za słodkie, bo rabarbar doda im lekko kwaskowatego posmaku.
Rabarbar - przepisy na desery
Rabarbar z bitą śmietaną
To chyba najprostszy przepis na deser z rabarbaru, do tego naprawdę łatwy w przygotowaniu.
Składniki na 2 porcje:
2 łodygi rabarbaru
250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki cukru białego lub trzcinowego.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie zagotuj w garnku wodę z cukrem (białym lub trzcinowym), wrzuć do niego rabarbar i gotuj, aż będzie miękki (ok. 15-20 min.). Potem wystudź go i zmiksuj, by jego konsystencja była całkowicie gładka. Teraz czas na śmietankę – ubij ją z cukrem pudem, by była sztywna. Weź szklankę i nakładaj deser warstwami – zacznij od śmietanki, potem mus z rabarbaru, znów śmietanka, mus i zakończ śmietanką.
Crumble z rabarbarem
Tym przepisem podzieliła się Magda Gessler na swojej stronie smakizycia.pl. Jak zapewnia jego autorka, to orzeźwiający deser, którego nie będziesz mieć dosyć.
Składniki na 2 porcje:
2 łodygi rabarbaru
0,5 kg truskawek
150 g cukru
150 g mąki
75 g masła
1 cynamon
1 wanilia
Umyj truskawki i rabarbar, z truskawek usuń szypułki, z rabarbaru odetnij końce łodyg. Pokrój wszystko na kawałki. Wymieszaj razem w misce, dodaj cukier do smaku, a następnie przełóż do naczyń, w których będziesz zapiekać crumble.
Do dużej miski wsyp wszystkie składniki na kruszonkę. Możesz dodać szczyptę cynamonu albo odrobinę wanilii. Zagnieć ciasto i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki. Posyp kruszonką truskawki z rabarbarem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. na około 15-20 minut. W tym czasie kruszonka zrumieni się. Crumble podawaj ciepłe, najlepiej z kulką lodów.
Tiramisu z rabarbarem
To słodki, cukierniczy hit, który jest „wariacją” tego popularnego deseru. Możesz przygotować tiramisu według własnego przepisu, bo dopiero na koniec przekłada się go rabarbarem.
Przepis na 4 porcje:
5 łodyg rabarbaru
250 g serka mascarpone
80 g cukru pudru
szczypta wanilii
1 żółtko
100 g trzcinowego cukru
8-10 biszkoptów
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie zagotuj w garnku wodę z cukrem trzcinowym, wrzuć do niego rabarbar i gotuj, aż będzie miękki (ok. 15-20 min.). Odstaw do ostygnięcia. Żółtko ubij z cukrem pudrem, dodaj szczyptę wanilii, ubij, dodaj mascarpone i znów ubij. Biszkopty mocz w soku z rabarbaru i układaj warstwami – najpierw biszkopty, potem masę rabarbarową i mascarpone. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Lody rabarbarowo-truskawkowe
To przepis, którym podzieliła się Ania Starmach, podczas programu Dzień dobry TVN.
Składniki:
4 zamrożone banany
100 g mrożonych truskawek
Sos:
200 g rabarbaru
100 g truskawek
50 g cukru
Muffinki z rabarbarem
Przepis na 6 porcji:
2 łodygi rabarbaru
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1 jako
250 szklanki oleju
½ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cukru pudru
Może cię zainteresować także: Ta zwykła roślina skrywa wielką moc! Od dziś zaczniesz regularnie jeść rabarbar