Gdy wiosna w pełni, ciebie coś "rozkłada"... Ta domowa mikstura działa od pokoleń!

Magdalena Konczal
Oprócz leków z apteki, podczas leczenia kaszlu można zastosować także domowe sposoby. U mnie zadziałał syrop, który jest w mojej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zawsze, kiedy byliśmy chorzy, mama przygotowywała ten specyfik. Nie było takiej kuracji antykaszlowej, która pozbawiona byłaby tej cytrynowo-miodowej mikstury.
W jaki sposób pozbyć się kaszlu? Domowe sposoby /unsplash

Wartościowe składniki


Kluczem w tym przepisie są wartościowe składniki. Cytryna zawiera dużą ilość witaminy C, ale także rutyny, która pozwala na utrzymanie witaminy w organizmie.

Oprócz tego owoc ten jest źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminę E oraz magnezu, potasu i żelaza.

O pozytywnych właściwościach czosnku można przeczytać bardzo wiele.

– Czosnek jest jedną z najbardziej wszechstronnie działających roślin, zarówno po podaniu doustnym, jak i zewnętrznie. Działa silnie bakteriobójczo na liczne bakterie, m.in. na antybiotykooporne występujące w jelitach podczas biegunek u dzieci.


– Jeszcze silniejsze jest działanie na drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych (gardło, oskrzela) oraz płuc – pisze lekarz Konrad Kokurewicz.

Jak dodaje, po zjedzeniu czosnku zawarte w nim lotne związki siarkowe przedostają się do płuc i są stopniowo wydychane wraz z powietrzem. – W tych warunkach siła bakteriobójcza jest znacznie większa niż w przewodzie pokarmowym – dodaje lekarz.

Właściwości bakteriobójcze posiada także miód. Chodzi głównie o enzymy, takie jak nadtlenek wodoru.

Te trzy proste składniki, mogą dać naszemu organizmowi dużo dobrego, dlatego warto jest je ze sobą połączyć.

Jak zrobić syrop z miodu, cytryny i czosnku?


Składniki:
- 2 cytryny
- 1 mała główka czosnku
- kilka łyżek miodu pszczelego
- ½ przegotowanej wody

Sposób przygotowania:
1. Sparz dokładnie cytryny przegotowaną wodą.
2. Czosnek i cytryny zmiel przez wyparzoną maszynkę, a następnie zalej wszystko przegotowaną i ostudzoną wodą.
3. Całość dosłódź do smaku miodem pszczelim i odstaw na 12 godzin.
4. Przecedź przez gazę i wlej do butelki.
5. Syrop jest gotowy!

Stosuj 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Syrop możesz przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Pamiętajmy jednak, że każde leczenie wymaga konsultacji z lekarzem, a przepis na syrop jest domowym sposobem, który może pomóc w kuracji.
Źródła: poradnikzdrowie.pl, meduzo.pl