Napar z gojnika stosuj codziennie rano. Twój mózg ci za to podziękuje
W celu utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia warto zadbać o regularne oczyszczanie organizmu. Doskonale w tym celu sprawdzą się naturalne sposoby z wykorzystaniem różnego rodzaju produktów. Niewątpliwie trzeba zadbać o odpowiednią dietę i można ją wzbogacić o napary z gojnika. Po kilku dniach systematycznego ich picia poprawie ulegnie nie tylko nasza witalność.
Gojnik (herbata górska) — charakterystyka
Gojnik, czyli tzw. szałwia libańska to rodzaj ponad 100 różnych gatunków roślin, wykorzystywanych często w ziołolecznictwie. W Polsce gojnik można spotkać w sklepach pod nazwą herbata górska, herbata grecka czy herbata z Krety. Smak i zapach suszu za każdym razem może się różnić, gdyż zależy od warunków klimatycznych, w jakich roślina wyrosła. Najczęściej występuje na obszarach basenu Morza Śródziemnego i Bałkanach.Gojnik — właściwości
Ziele gojnika zawiera wiele cennych składników odżywczych i wspomaga łagodzenie różnych dolegliwości. Działa tak dzięki zawartości olejku eterycznego, flawonoidów, steroli, kwasów fenolowych, garbników, kumaryny czy potasu, wapnia, żelaza i cynku. Bogactwo tego typu komponentów sprawia, że gojnikowi przypisuje się także dzianie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.Co więcej, fenole zawarte w gojniku mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu możliwe jest spowalnianie starzenia się komórek. Główne korzyści z tego może odnieść nasza skóra. W związku z tym gojnik można spotkać w składzie niektórych kremów przeciwzmarszczkowych.
Gojnik a zdrowie — zastosowanie
Ziele gojnika ma zastosowanie przy różnych infekcjach. Napary wykorzystuje się w celu wzmocnienia odporności, wspomagania leczenia grypy, przeziębienia czy zapalenia oskrzeli. Herbata górska stosowana jest, jako ciepły napój podczas problemów z drogami oddechowymi.Zioła te wpływają również korzystnie na układ trawienny, wspierając jego procesy. Sprawdzają się więc przy leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Napar z suszu gojnika może łagodzić dolegliwości kamicy nerkowej i grzybicy oraz infekcji dróg moczowych. Może więc wspierać funkcjonowanie układu moczowego, gdyż działa moczopędnie, rozkurczowo i przeciwzapalnie.
Napary z gojnika na pracę mózgu
Gojnik pije też wiele zdrowych osób, które nie borykają się aktualnie z żadnymi schorzeniami czy infekcjami. Jednym z głównych powodów jest jego pozytywny wpływ na pracę mózgu. Chcąc zachować umysł w dobrej formie, warto pić gojnik, gdyż regularne spożywanie tych naparów przeciwdziała demencji i chorobie Alzheimera. Nic więc dziwnego, że herbata grecka stosowana jest w profilaktyce układu nerwowego. Jej składniki pomagają również skutecznie łagodzić stres i napięcie.Ile kosztuje gojnik?
Gojnik można kupić w dużych supermarketach, sklepach ekologicznych, sklepach ze zdrową żywnością, a także w aptekach i niektórych drogeriach. Herbata grecka w zależności o rodzaju może kosztować 12-20 zł za 100 g, ale można spotkać się także z droższymi odmianami, które kosztują nawet 40 zł za 100 g.
Parzenie gojnika — jak to robić?
Najwięcej właściwości wydobędzie się z zaparzenia świeżo zmielonych łodyg gojnika. W związku z tym warto, zamiast przetworzonej herbaty górskiej nabyć całe łodygi gojnika, a następnie samodzielnie je zmielić. Wtedy susz można zalać wrzątkiem i po odczekaniu 5-10 minut przecedzić przez sitko.
Niemniej warto pamiętać, że kluczem do zachowania witalności jest zdrowy tryb życia, odpowiednio zbilansowana dieta i adekwatnie dobrana ilość aktywności fizycznej. Gojnik natomiast będzie doskonałym dodatkiem, który wspomoże funkcjonowanie naszego organizmu, a także mózgu i złagodzi wile dolegliwości w różnych infekcjach.
Może cię zainteresować: Dwa kieliszki to najlepsza nagroda po całym dniu? Tych 9 objawów potraktuj jak ostrzeżenie