Trzymasz jajka na drzwiach lodówki? Ten błąd może cię słono kosztować — chodzi o zdrowie!

Redakcja MamaDu
Jeśli przechowujesz jajka na drzwiach lodówki, powinieneś poważnie przemyśleć swoje zachowanie. Mimo że producenci lodówek dołączają do nich specjalne stojaczki na jajka, nie oznacza to, że warto z nich korzystać!
Jak przechowywać jajka? Unikaj drzwi lodówki! fot. Unsplash
Jak się okazuje, drzwi są nie tylko najcieplejszym miejscem lodówki, ale również są najbardziej narażone na wahania temperatury. Jajka zaś są delikatne i powinny być trzymane w stałej temperaturze, dlatego zdecydowanie należy je umieszczać na środkowej półce wewnątrz lodówki.

Co ważne, świeżość jaj utrzymamy, niekoniecznie zapewniając im chłód. Kluczowa jest stabilność temperatury. Jeśli nie przekracza ona 20 stopni Celsjusza, jajka się nie zepsują zbyt szybko.

Z tego powodu w marketach nie są one przechowywane w lodówkach – tam działa klimatyzacja i zawsze temperatura wynosi mniej niż wspomniane 20 stopni.


Tymczasem na drzwiach lodówki jajka ciągle narażone są na nagłe skoki temperatury. Przy każdym otworzeniu lodówki dociera do nich ciepłe powietrze z zewnątrz, by za chwilę znów umieścić je w chłodzie. Przechowywanie jajek w sklepach na półkach zapobiega też psuciu się jaj, gdy wynosimy je z marketu na dwór.

Co ciekawe, jajka mogą też wchłaniać zapachy innych produktów znajdujących się w lodówce! Ich skorupka jest porowata i jeśli będą leżały „luzem” np. na drzwiach obok cebuli, może to mieć wpływ na ich smak.

Co zatem warto trzymać na drzwiach lodówki? Niestety, mimo że to idealne miejsce na kartonik mleka, zmiany temperatury również mu nie służą. Kieszonki w drzwiach na lodówce zostawmy na konserwy, dżemy i soki.
Źródło: goodhousekeeping.com