Przepis na... zakalca! Najczęstsze błędy, jakie popełniamy przy pieczeniu ciast
Często o powodzeniu decydują szczegóły. O tym, ile w tym powiedzeniu prawdy, mogą przekonać się chociażby adepci sztuki pieczenia ciast. To właśnie detale, a raczej brak dbałości o nie sprawia, że domowe wypieki nie wychodzą tak, jakbyśmy sobie to wymarzyli, lub nawet mogą trafić do kuchennego kosza.
Wiele rzeczy robimy "na oko", ale jeśli nie jesteśmy mistrzami w pieczeniu ciast, lepiej porzućmy ten nawyk, gdyż możemy zwieńczyć wszystkie nasze wysiłki "piękną" katastrofą kulinarną. Dlatego, biorąc się za przygotowanie wypieku, przywiązujmy dużą wagę do gramatury, czyli dokładnego odmierzania składników.Nieodmierzone składniki
Biorąc się za przygotowanie ciasta, przywiązujmy dużą wagę do gramatury, czyli dokładnego odmierzania składników.•Fot. naTemat
Aby nasza praca nie poszła na marne, zwracajmy również uwagę na dokładne mieszanie składników, i tych suchych, i tych mokrych. Nierzadko przyczyna powstania zakalca tkwi właśnie w niestarannym zmiksowaniu surowców do wyrobu ciasta.
Jeśli w przepisie na ciasto nie ma mowy o tym, że dany składnik powinien być schłodzony, oznacza to prawdopodobnie, że powinien mieć temperaturę pokojową. O tym, że nie warto lekceważyć tego zalecenia, świadczy przykład masła. Zbyt stopione przyczynia się do płaskich i niepuszystych, a zbyt zimne do gęstych i ciężkich wypieków.Niewłaściwa temperatura składników
Składniki o temperaturze pokojowej są kluczem do udanych wypieków, dlatego powinniśmy minimum godzinę przed wyrabianiem ciasta wyjąć je z lodówki. Jeżeli nie chcemy jednak marnować czasu, możemy wykazać się sprytem, sięgając po ręczne miksery z funkcją podgrzewania taką jak HeatSoft.
Składniki o temperaturze pokojowej są kluczem do udanych wypieków•Fot. naTemat
Wygodne podgrzewanie odbywa się w trakcie mieszania. Mikser ręczny wyposażono w regulator prędkości. Do wyboru użytkownik ma aż 7 ustawień. Sprzęt okaże się więc idealnym pomocnikiem przy miksowaniu wszystkich rodzajów ciast. W razie zapotrzebowania każdy poziom prędkości da się "podkręcić" za pomocą przycisku zwiększania mocy.
Mikser ręczny Breville z technologią HeatSoft•Fot. naTemat
Mąka lub mieszanka jej różnych typów to podstawa każdego wypieku. Poza precyzyjnym odmierzeniem często też zapominamy o jej przesianiu. Niektórzy mogą zapytać – a co to za różnica? Okazuje się, że całkiem spora.Nieprzesiana mąka
Przy nieprzesianej mące suche składniki ciasta gorzej i wolniej się łączą. W rezultacie wypieki mogą trudniej rosnąć, a w gotowej postaci okazać się zbyt ciężkie albo za mało pulchne – podczas przesiewania, mąka nabiera bowiem i powietrza, i lekkości, co wpływa na jakość ciasta.
Mąka lub mieszanka jej różnych typów to podstawa każdego wypieku. Poza precyzyjnym odmierzeniem często też zapominamy o jej przesianiu•Fot. naTemat
Początkujący cukiernicy wychodzą z założenia, że rozmiar formy do pieczenia nie ma znaczenia. Nic bardziej mylnego. Zły dobór foremki może sprawić, że ciasto nie upiecze się w czasie wskazanym w przepisie. Ponadto brytfanna musi pomieścić najpierw zmiksowane składniki, a następnie rosnące ciasto – gdy zabraknie w niej miejsca, będzie kłopot.Nieprawidłowa forma
Mikser ręczny Breville z technologią HeatSoft wyposażono w 7-stopniowy regulator prędkości•Fot. naTemat
Częstym niedopatrzeniem jest też brak wyrównania ciasta w formie, co przyczynia się do przypalania wystających kawałków. Zdarza się nam też pomijać krok związany z ostukaniem formy przed wstawieniem do piekarnika, przez co większe bańki powietrza mogą nie wyjść z masy ciasta i podczas pieczenia spowodować jego opadanie.
O tym, jak ważna jest temperatura pieczenia oraz czas leżakowania ciasta w piekarniku, nie trzeba nikogo przekonywać. Te kluczowe informacje są częścią każdego dobrze opracowanego przepisu. Natomiast nie zawsze postępujemy tak, że ciasto ma zapewnione w piekarniku warunki do wyrastania w stałej temperaturze.Niewłaściwe pieczenie
Fot. naTemat
Jeśli chcemy sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, róbmy to najwcześniej na ok. 5 minut przed końcem podanego w przepisie czasu pieczenia.
Artykuł powstał we współpracy z Breville