Jelita to drugi mózg! Oto 5 potwierdzonych metod, by o nie zadbać
Nasz osobisty mikrobiom jelitowy, czy tego chcemy, czy nie, gra decydującą rolę dla zdrowia i samopoczucia. Od kondycji naszych dobrych bakterii zależy bardzo wiele: od drobnego stanu zapalnego, przez rozwój licznych chorób, w tym nowotworów, aż po nasze zdrowie psychiczne. Naukowcy opracowali 5 wskazówek, jak zadbać o bakterie w jelitach. To naprawdę proste.
To równie ważne dla osób dorosłych, jak i dzieci. W przypadku maluchów flora jelitowa wpływa na rozwój mózgu, odporność, a nawet zachowanie.
- Zachowanie dziecka i jego codzienne dolegliwości mogą być wynikiem słabego stanu flory jelitowej. Zależności między samopoczuciem dziecka a kondycją flory bakteryjnej są ogromne. W jelitach produkowane są te substancje, które bezpośrednio działają na mózg, układ nerwowy, a tym samym na nastrój i zdrowie psychiczne. Zatem dzieci, które mają w jelitach dużo "dobrych bakterii" lepiej śpią, mają lepszy nastrój, szybciej się rozwijają, mają mniejsze ryzyko kolek, alergii i infekcji – mówił w rozmowie z MamaDu dr Paweł Grzesiowski, pediatra, ekspert ds. szczepień i inicjator wprowadzenia w 2012 r. metody przeszczepienia mikrobioty jelitowej w Polsce.
Oto 5 sposobów, których działanie jest udowodnione naukowo na wsparcie dobrych bakterii.
Jedz surowe warzywa i owoce
Najbanalniejsza rada świata w tym wypadku sprawdza się idealnie. Dobre bakterie lubią błonnik. Jeśli dostarczamy im dużo węglowodanów, które rozpadają się dopiero w jelitach, nie w żołądku (jak cukry), dokarmiamy mikrobiom. Im częściej, różnorodniej i więcej, tym lepiej. I jak najczęściej na surowo!
Skrobia oporna
To magiczny składnik odkryty stosunkowo niedawno. Skrobia to węglowodan złożony z monomerów glukozy, który znamy od dziesięcioleci. Występuje w żywności i jest całkowicie strawna. Jednak odkryto, że pewne frakcje skrobi przechodzą przez przewód pokarmowy do jelita grubego w stanie niemal nienaruszonym i mogą stanowić pożywkę dla dobrych bakterii.
Obecnie skrobię oporną uznaje się za składnik błonnika pokarmowego i probiotyk. Dołączenie jej do diety zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, obniża poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz poprawia wchłanianie składników mineralnych z pożywienia.
Skrobia oporna występuje w nasionach roślin strączkowych, ziemniakach, kaszy, ryżu oraz w niedojrzałych bananach i bananach warzywnych. W przypadku wszystkich wymienionych roślin, których nie da się zjeść na surowo, należy KONIECZNIE pamiętać, by przed zjedzeniem ugotowanego ryżu, kaszy czy ziemniaków, porządnie je wystudzić. Podgrzana skrobia staje się w pełni przyswajalna.
Idealnym źródłem skrobi opornej jest np. sałatka ziemniaczana podawana na zimno z kiszonymi ogórkami, czerwoną cebulą i koperkiem.
Testuj źródła błonnika
Niestety nie jest powiedziane, że każde źródło pokarmu dla bakterii jelitowych będzie dla ciebie dobre. Jeśli masz fatalne nawyki żywieniowe, początki mogą być szczególnie trudne. Jednak warto sprawdzić, co najbardziej ci służy – czy miska sałatki z surowych warzyw raz dziennie, czy zamiana białego pieczywa i makaronów na pełnoziarniste. A może naturalne synbiotyki?
Najważniejsze to dać sobie na te testy kilka tygodni. Wcześniej nie poznasz rezultatów. Wybierz ten sposób dokarmiania dobrych bakterii, który poskutkuje lepszym samopoczuciem i przypływem życiowej energii.
Ćwicz dla bakterii
Jedne z ostatnich badań naukowych potwierdziły zależność między aktywnością fizyczną a kondycją mikrobiomu. Nie wiadomo, w jaki sposób i dlaczego nasz wysiłek sprawia, że bakterie mają się dobrze, ale z pewnością tak jest.
Istnieje hipoteza, że część kwasu mlekowego wytwarzanego przez nasz organizm podczas aktywności fizycznej przekazywana jest do jelit. Tak czy inaczej, na początek wystarczy niewiele. Istnieje wiele sposobów, by zacząć być aktywnym bez uprawiania sportu.
Probiotyki
To pokarmy, w których bezpośrednio są „dobre bakterie”. Do najczęściej polecanych naturalnych probiotyków należą przede wszystkim jogurty. Jednak uważajcie – nie każdy jogurt zawiera dobre bakterie!
W bród mają ich za to kiszonki: kiszone ogórki, kiszona kapusta, zakwas z buraków, naturalny kwas chlebowy, maślanka.
Źródło: Science AlertMoże cię zainteresować: Podaj je dziecku, zanim złapie grypę. Wzmacniają odporność, chronią jelita i... zęby