Koniec z męką przy obieraniu jaj! Genialny trik sprawi, że już nigdy nie zrobisz tego inaczej

Redakcja MamaDu
Czy jest bardziej irytująca czynność kuchenna niż obieranie jajek ugotowanych na twardo? Gdy próbujemy robić to palcami, najczęściej większość białka odchodzi razem ze skorupkami, które kruszą się w nieskończoność. Tymczasem internetowa brać podpowiada genialny patent.
Genialny trik na obieranie jajek na twardo w sekundę! fot. Unsplash.com
W tej metodzie liczą się dwa elementy: przelanie jajek zimną wodą po gotowaniu i nieduże naczynie z pokrywką. Pierwszy sprawia, że skorupka lepiej oddzieli się od białka. Drugi jest narzędziem kluczowym.

Po przelaniu ugotowaniu jajek wodą wkładamy je do naczynia z pokrywką. Koniecznie należy zostawić w nim trochę wody. Szczelnie zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy tak, by jajka obijały się o siebie i o ścianki naczynia.
Jeśli mamy do obrania jedno jajko, wygodnie będzie użyć szklanki — wówczas zakrywamy ją dłonią i dopiero potrząsamy, jakbyśmy chcieli zrobić drinka.
Po wyjęciu jajka skorupka będzie popękana i odejdzie sama w jednym kawałku! Dzięki tej sztuczce robienie pasty jajecznej stanie się szybkie i banalnie proste. W końcu!


Pamiętaj! Warto zachować zarówno wodę pod gotowaniu jajek, jak i skorupki. Ta pierwsza przyda się do podlewania roślin (jest bogata w minerały), a skorupki od jajek warto wrzucić do... pralki!