Co się stanie, gdy będziesz codziennie jadł banana? Takich efektów nikt się nie spodziewał

Alicja Cembrowska
Banany to jedne z popularniejszych owoców w Polsce. Chętnie jemy je na śniadanie, jako dodatek do owsianek czy naleśników, ale również za dnia, gdy potrzebujemy szybkiej przekąski i zastrzyku energii. Jedzenie bananów przynosi jednak znacznie więcej korzyści zdrowotnych, niż nam się wydaje.
Dlaczego powinniśmy jeść banany? 123rf.com/Prawo autorskie: lecic
1. Owoc bogaty w potas
Dzięki potasowi nasze komórki mogą przekazywać sobie impulsy elektryczne, ten pierwiastek pomaga również utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, a to pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca. Potas w związku z tym, że jest elektrolitem, kontroluje pracę mięśni.

Pozytywnie wpływa również na nasze kości. Pozwala utrzymać w nich wapń, a przez to zmniejsza się ryzyko rozwoju osteoporozy.

2. Banan ma dużo błonnika
Błonnik wspomaga trawienie, działa trochę jak miotełka, która wymiata z naszych jelit toksyny. Ponadto zmniejsza wchłanianie cholesterolu, więc działa zapobiegawczo przeciwko chorobom układu krążenia i obniża stężenie glukozy we krwi.


Włókna banana pomagają także złagodzić zgagę.

3. Bomba ze składników odżywczych
Banany są bogate w witaminę B6, witaminę C, magnez i mangan. Zawierają również związek o nazwie cytolcin, który zwiększa liczbę białych krwinek (leukocytów), kluczowych dla zwiększenia odporności.

4. Lek na wrzody
Żółte owoce mogą dziać profilaktycznie w przypadku wrzodów, a także pomóc w leczeniu, jeżeli już je mamy. Związki zawarte w bananach tworzą grubą barierę ochronną w żołądku, która może pomóc w walce ze szkodliwym działaniem nadmiaru kwasu solnego.

Ponadto zawierają również inhibitory proteazy, które pomagają w wyeliminowaniu bakterii, które powodują rozwój wrzodów.

5. Skóra banana na włosy, skórę i... zęby
Skóry z banana raczej pozbywamy się szybko i automatycznie. Okazuje się, że to błąd – może ona nam pomóc w przypadku łuszczycy czy trądziku. Kawałki bananowej skórki warto umieścić również w pojemniku z szamponem lub odżywką do włosów. W ten sposób wzbogacimy skład kosmetyków. Jest doskonałym rozwiązaniem dla tych wszystkich kobiet, które mają problem z ciągłą łamliwością włosów i rozdwojonymi końcówkami.

Jak podaje Native American News, skórka od banana ma właściwości wybielające. Wystarczy regularnie przez dwa tygodnie pocierać zęby jej wewnętrzną częścią.

6. Energetyczny kop!
Banany zawierają naturalne związki, które pomagają pobudzić organizm, to taki "naturalny dopalacz", który dostarczy nam cukru. Taki kop z kolei motywuje ciało do zrzucania wagi, dlatego banan zalecany jest w wielu dietach.

7. Zmniejsza poziom stresu
Żółte owoce są doskonałym źródłem tryptofanu, która to substancja po uwolnieniu do krwiobiegu przekształca się w serotoninę. Ta z kolei wpływa na nasz nastrój i obniża poziom stresu.
Źródło: dailyhealthpost.com