Tych bananów unikaj! Jeden szczegół świadczy o tym, że owoc może stanowić zagrożenie

Lepiej nie jeść bananów, które mają w środku czerwoną linię
Lepiej nie jeść bananów, które mają w środku czerwoną linię Prawo autorskie: ayphoto / 123RF Zdjęcie Seryjne
Banany to jedne z ulubionych owoców nie tylko dzieci, ale i dorosłych. To doskonała przekąska w ciągu dnia czy dodatek do śniadań i deserów. Jakich bananów unikać?


Chociaż niektórzy lubią mało dojrzałe, wręcz zielonkawe banany, to wiadomo, że najzdrowsze są te, których skórka pokryta jest brązowymi plamkami - jeszcze lepiej wzmacniają odporność organizmu i chronią przed nowotworami.

Zatem bardzo dojrzałe, brązowawe sztuki nie powinny nas odstraszać. Niepokój może jednak wzbudzić czerwona linia, przebiegająca przez środek owocu. Znaczy to niestety, że banan zaatakowała pleśń z gatunku nigrospora. Najczęściej nie jest ona niebezpieczna dla ludzi. Zdarzają się jednak przypadki reakcji alergicznych. Grzyb nie stanowi śmiertelnego zagrożenia, jednak lepiej go unikać i wyrzucić owoce, jeżeli na takie trafimy.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0Znamy ranking dziecięcych imion pierwszej połowy 2019
0 0Tak po cichu odbiera się kobietom kontrolę nad porodem. Położna: "To będzie trauma"