Ten świąteczny smakołyk to antidotum na przeziębienia. Dzieci śpią po nim jak aniołki

Redakcja MamaDu
Pachnie cynamonem, przyjemnie rozgrzewa i smakuje tak, jak wygląda – słodko i bajecznie. Do tego wzmacnia odporność, przepędza infekcje i naprawdę poprawia humor. Złote mleko – idealny napój na świąteczny czas. Dzieci śpią po nim jak aniołki!
Złote mleko to idealny napój na Święta fot. Instagram
Złote mleko to idealna alternatywa dla wieczornego kakao i średnio smacznych mikstur na przeziębienie. Przepis podbija serca dorosłych i dzieci. Jest prosty, a jednocześnie daje pole do popisu. Jeśli nadal nie poczuliście klimatu Świąt, przygotujcie szklankę złotego mleka, a spłynie na was stan błogiego relaksu z aromatem korzennych przypraw w tle. Złote mleko – przepis
Do przygotowania szklanki złotego mleka potrzebujemy"

1 szklanki mleka
łyżeczki kurkumy
łyżeczki cynamonu
szczypty pieprzu
pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
pół łyżeczki miodu
opcjonalnie: inne przyprawy korzenne, np. kardamon, goździki, anyż


Mleko wystarczy podgrzać ze wszystkimi przyprawami, a po ostudzeniu posłodzić miodem.
W sieci kupić można gotowe mieszanki o nazwie "złote mleko". To również dobre rozwiązanie. Złote mleko swoją nazwę zawdzięcza kurkumie, która nadaje mu piękny intensywnie żółty kolor. Jednak "złote mleko" to także złoto dla naszego organizmu. Oto dlaczego.

Najzdrowsze przyprawy świata
To określenie nie na wyrost. Badania Instytutu Raka i Biologii Rozwoju w Warszawie udowodniły, że kurkumina ma właściwości przeciwzapalne i zapobiegające rozwojowi nowotworu. Ponadto chroni serce i wątrobę, regeneruje zestresowany organizm. Kurkuma ma zbawienny wpływ także na kondycję mózgu – poprawia pamięć.

Co więcej, udowodniono, że kurkuma ma działanie antydepresyjne. Skutecznie poprawia nastrój, a spożywanie dużych ilości tej przyprawy pomaga w walce z depresją niemal tak sam, jak przyjmowanie leków! Poza kurkumą cynamon i imbir mają właściwości przeciwzapalne, co pomaga pozbyć się infekcji i wzmocnić odporność. Regularne picie złotego mleka pomaga pozbyć się przewlekłych stanów zapalnych, które mogą pogarszać nasze samopoczucie, narażać nas na choroby, mimo że nie odczuwamy ich objawów.

Na osłodę miód. O jego zaletach napisano już wszystko. Pamiętaj jednak, że miód w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza traci swoje cenne właściwości. Ponadto warto zadbać, by miód, którego używamy, był prawdziwy. W innym przypadku będzie to czysty cukier. Na sprawdzenie, czy miód jest prawdziwy istnieją proste domowe triki.

Smacznego!
Źródło: bonavita