Jak ugotować idealne jajko? W tym tkwi cały sekret

Redakcja MamaDu
Jak ugotować idealne jajko na miękko? Jedni przekonują, że jajko należy włożyć do garnka z zimną wodą i gotować minutę od momentu zagotowania. Inni – że jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy od trzech do pięciu minut, w zależności od wielkości jajka. Ile osób, tyle teorii i szkół gotowania jajek. Okazuje się, że w ugotowaniu jajka doskonałego może pomóc... fizyka.
Jak ugotować jajko na miękko? Prawo autorskie: backyardproduction / 123RF Zdjęcie Seryjne
Jak ugotować jajko – wzór
Aby ugotować jajko na miękko, należy zagotować w garnku wodę, włożyć do garnka jajka i gotować przez kilka minut. Następnie należy wyjąć jajko i włożyć do naczynia z zimną wodą. Jednak ile to jest "kilka" minut i jak ugotować jajko tak, by białko było ścięte, a żółtko lejące?

Profesor fizyki Charles Williams z University of Exeter stworzył równanie, dzięki któremu możemy obliczyć, ile czasu potrzebujemy, by ugotować jajko doskonałe:
Ile gotować jajko na miękko?
Gdzie:
ρ – gęstość [1,038 g/cm3]
c – ciepło właściwe [3,7 J/g*K]
κ – współczynnik przewodnictwa cieplnego [5,4 *10-3 W/cm*K]
M – masa [57g]


Jeśli chcemy ugotować jajko na miękko, temperatura wody powinna wynosić 65 stopni Celsjusza (w tym momencie ciepło przedostaje się do żółtka i powoduje jego ścinanie). Jeśli na twardo – maksymalnie 77 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura będzie wyższa niż 77 stopni, dojdzie do reakcji pomiędzy siarką zawartą w białku a żelazem żółtka, a na żółtku pojawi się charakterystyczny zielony nalot.

Żeby ugotować jajko zgodnie ze wzorem, powinniśmy również znać temperaturę początkową jaja oraz jego rozmiar.

Jak ugotować jajko na miękko?
Autorka bloga Technologia Smaku wyliczyła, że jajka, które mają średnicę 45 milimetrów, powinny się gotować pięć i pół minuty. Zasada gotowania jajek przez trzy minuty od zagotowania dotyczy tylko jajek o średnicy 33 mm. Z jej obliczeń wynika również, że jajka wyjęte z lodówki potrzebują aż półtorej minuty więcej, żeby białko odpowiednio się ścięło.

Wychodzi na to, że zamiast stosować skomplikowane wzory, lepiej pozostać wiernym sprawdzonym sposobom.

Magda Gessler zdradziła w "Newsweeku", że aby ugotować jajko na miękko, należy je dokładnie umyć w wodzie o temperaturze pokojowej (żeby nie pękło przy wkładaniu do wrzątku), włożyć do gotującej się wody i gotować – od trzech do pięciu minut, w zależności od rozmiaru jajka.

Można również ugotować jajko bez użycia minutnika – wystarczy zanurzyć je w chłodnej wodzie i gotować do momentu wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, jajko będzie ugotowane na miękko.

Co, jeśli nie uda nam się ugotować idealnego jajka na miękko? Cóż, jajko na twardo może smakować równie dobrze!
Źródło: Technologia Smaku, Newsweek.pl