Sięgają po liczi i popełniają kilka błędów. Nie wiedzą, że zawiera toksyczne substancje

Redakcja MamaDu
Chociaż uprawa owoców liczi jest możliwa wyłącznie w Azji, chińskie śliwki, bo tak się o nich mówi, mają w Europie wielu wielbicieli. Okazuje się, że ten popularny owoc może zaszkodzić, zwłaszcza najmłodszym. Czy to oznacza, że rodzice nie powinni podawać go dzieciom?
Owoce liczi mogą być trujące dla dzieci. Prawo autorskie: darksoul72 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Owoce liczi mogą być szkodliwe
Jak podaje czasopismo naukowe „The Lancet” owoce liczi mogą być trujące, zwłaszcza dla dzieci. Indyjscy lekarze przez 20 lat obserwowali, jak każdego roku w mieście Muzaffarpur w północno-wschodnich Indiach umierało około 100 dzieci – teoretycznie zdrowe dzieci nagle zaczynały chorować. W 2014 roku przeprowadzono badania, dzięki którym ustalono przyczynę wysokiej umieralności dzieci w indyjskim stanie Bihar.

Okazało się, że większość zmarłych dzieci pochodziła z biednych rodzin zamieszkujących tereny uprawy liczi. Dzieci, by zaspokoić głód, zjadały znalezione w sadach niedojrzałe owoce. Znajdująca się w nich toksyna – hipoglicyna – gwałtownie obniża poziom glukozy. Po zjedzeniu dużej ilości niedojrzałych owoców dzieci, u których z powodu niedożywienia poziom glukozy był niski, dostawały drgawek i traciły przytomność.


Dzięki odkryciu przyczyny zachorowań rozpoczęto kampanię informującą rodziców o szkodliwości spożywania niedojrzałych owoców, zwłaszcza na pusty żołądek i przed snem (hipoglicyna metabolizowana przez organizm prowadziła do obniżenia poziomu cukru i innych zmian metabolicznych, które wywoływały objawy ze strony układu nerwowego).

Czy dzieci mogą jeść liczi?
W internecie można znaleźć wiele artykułów o szkodliwości chińskich śliwek. Nie oznacza to jednak, że rodzice powinni całkowicie rezygnować z podawania ich dzieciom. Wystarczy pamiętać, by wybierać dojrzałe owoce o różowej lub jasnoczerwonej skórce, którą łatwo można zdjąć (niedojrzałe zawierają toksyczną hipoglicynę). Nie należy ich jeść ani na pusty żołądek, ani przed snem – wtedy z pewnością nie zaszkodzą (o ile dziecko nie ma stwierdzonej alergii lub nietolerancji). Dlaczego nie należy wykluczać ich z diety? W 100 gramach dojrzałych owoców liczi znajduje się aż 71,5 mg witaminy C, co oznacza, że wystarczy zjeść dwie garści chińskich śliwek, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osoby dorosłej. Owoce liczi bogate są również w potas (171 mg w 100 g) i inne składniki odżywcze, m.in. wapń i żelazo.
Źródło: The Lancet, Ekologia