Świ(d)rujemy, czyli makaron dla mam i dzieciaków
Inspirują w każdej kuchni. Uwielbiają je dzieci i sięgają po nie mamy, chcące zgubić parę zbędnych kilogramów i wrócić do formy. Pełnoziarniste ujawniają bogactwo błonnika, witamin i mikroelementów, a 5-jajeczne dają frajdę i odpowiadają dziecięcym podniebieniom.
Fot. Materiały prasowe
Ku nasyceniu wszystkich aktywnych oraz osób na diecie, pełnoziarniste są prawdziwym źródłem energii. Są bogate w fosfor, żelazo, mangan, potas i witaminy z grupy B. Dzięki nim układ nerwowy funkcjonuje prawidłowo, a zdolność koncentracji wzrasta. Młodym mamom dostarczą także potrzebnego magnezu, który często wypłukiwany jest przez kawę, duże ilości herbaty i napoje gazowane. Magnez wyreguluje wytwarzanie adrenaliny i zmniejszy poziom stresu.
Mamy z pasją
Jak mówi Dorota Łaba – trener, ultramaratończyk, ambasador akcji „Czanieckie z pasją” firmy Czanieckie Makarony oraz „Biegam, bo lubię” – węglowodany stanowią najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, będąc niezbędnym składnikiem zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Dorota radzi, by na talerzu wszystkich aktywnych nie brakowało produktów z pełnego ziarna, w tym makaronów. A wiadomo, że maluszki potrafią dać niezły wycisk!
Fot. Materiały prasowe
Pełnoziarniste wzmacniają kości oraz wspomagają pracę układu krwionośnego i pokarmowego. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi przedłużają uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgamy po przekąski, będące grzechem głównym wszystkich dbających o linię. Dostarczą także cynku, zwalczającego wolne rodniki. Czy wiecie, że ich powstawanie przyspiesza m.in. stres, spaliny, które wdychamy, a nawet forsowny trening?
Wolne rodniki są przyczyną wielu chorób, m.in. nowotworowych. Przyspieszają starzenie się skóry, zmniejszają jej elastyczność i wysuszają, co sprzyja powstawaniu głębokich zmarszczek. Właśnie dlatego do makaronów warto dodać bogate w przeciwutleniacze warzywa i owoce, siemię lniane, ziarna i otręby. Monika Mrozowska łączy je także z bogatym w wapń twarożkiem, ziołami wspomagającymi trawienie i cytryną, będącą źródłem młodości, czyli witaminy C.
Fot. Materiały prasowe
Jakich makaronów szukać? Warto wiedzieć, że bogatą ofertę, w tym z linii makaronów pełnoziarnistych posiada firma Czanieckie Makarony. Rodzinna spółka tworzona od 3 pokoleń, która od początku swojego istnienia olbrzymi nacisk kładzie na jakość. Własne ujęcie wody i nowoczesne laboratorium pomogły jej w zjednaniu sobie rzeszy fanów także zagranicą! Kultowa krajanka z linii 5-jajecznych popularnych, włoskie "100% Amber Durum, czy pełnoziarniste zdobywają coraz większe uznanie wśród osób, które kładą nacisk na zdrowe odżywianie się.
Gwiazdka z nieba na śniadanie
A który makaron sprawdzi się w jadłospisie najmłodszych? Specjaliści od żywienia polecają popularny makaron 5-jajeczny, w skład którego wchodzi semolina, czyli kaszka z pszenicy durum oraz masa jajowa pasteryzowana. Taki makaron nie podrażni delikatnego układu trawiennego dziecka, bo jest lekkostrawny - pod warunkiem, że nie będzie rozgotowany.
Gwiazdki, literki, kokardki, muszelki - makarony z linii 5-jajecznej Czanieckich Makaronów mają różne kształty i zachęcają do kulinarnych fantazji. W końcu nie tylko dorośli jedzą oczami! A jeśli taki makaron przyrządzimy z sezonowymi owocami i osłodzimy bitą śmietaną, to dokładek nie będzie końca. Oprócz drobnych makaronów kojarzących się dzieciom z zabawą, ogromną popularnością cieszy się oczywiście spaghetti. Szczególną słabość do włoskiej linii makaronów mają właśnie najmłodsi - w końcu jedzenie długich nitek makaronu to wielka frajda!
Fot. Materiały prasowe
Świderki w truskawkach
Sezon na truskawki już w pełni, dlatego dla zakręconych na punkcie bycia fit oraz dzieciaków mamy alternatywną wersję śniadania. Zamiast cukru - stewia lub ksylitol. Bazą będzie pełnowartościowy i energetyczny Czaniecki Makaron zatopiony w mleku kokosowym.
Fot. Materiały prasowe
Czaniecki Makaron typu Pełnoziarnisty
Truskawki
Do dosłodzenia: stewia lub ksylitol
Opcjonalnie mleko kokosowe
Przygotowanie:
Gotujemy pełnoziarnisty przez ok. 11 minut. Myjemy truskawki, miksujemy je blenderem na gładką masę. Dosładzamy ją naturalnym słodzikiem i polewamy makaron. Dla fantazji i podniesienia kaloryczności można dodać nieco mleka kokosowego i posypać płatkami migdałowymi. Na zdrowie!