
Mrożenie jest dobrym sposobem na przechowywanie żywności. Warto jednak wiedzieć, jak robić to prawidłowo. Jedne produkty mogą być bowiem mrożone przez dłuższy, inne przez krótszy czas. Na przykład najdłużej w stanie zamrożenia można przechowywać surowe produkty. Te poddane wcześniejszej obróbce trzeba zjeść najszybciej – nawet w ciągu 30 dni od zamrożenia. Według rekomendacji Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), wygląda to następująco:
Przy czym minimalna temperatura mrożenia powinna wynosić -18 st.C
Żeby łatwiej odmrozić i więcej zmieścić w zamrażarce
Zamrożenie jedzenia to żaden problem. Wystarczy wrzucić je do pojemniczka lub torebki foliowej i umieścić w szufladzie zamrażarki. Problem pojawia się dopiero przy odmrażaniu. Dlatego warto mrozić żywność, w miarę możliwości, na płasko. Do tego celu świetnie nadają się woreczki strunowe. Jeśli zostało ci trochę zupy lub przecieru pomidorowego, możesz zamrozić go sposób pokazany na filmiku:
Tak zamrożony przecier możesz przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Pamiętaj, jeśli chcesz użyć jedynie część mrożonki, rób to jak najszybciej, by nie dopuścić do rozmrożenia się całej paczuszki.
Mrożenie mięsa
Mięso najlepiej jest mrozić w gotowych porcjach. Jeśli będziesz z niego robić kotlety, najlepiej od razu je pokrój i dopiero zamroź. Szybciej się wtedy rozmrozi. Mięso mielone włóż do woreczka strunowego, a następnie rozgnieć lub rozwałkuj na płasko i zamknij torebkę, gdy będzie ją szczelnie wypełniało. Dzięki temu szybciej się później rozmrozi, a gdy będziesz chciała użyć tylko część z niego, łatwiej odkroisz odpowiedni kawałek.
A co z pieczywem?
Nadmiar pieczywa także mroź zawsze w mniejszych porcjach. Najlepiej pokrój chleb lub bułki na kromki. Później, gdy będziesz chciała odmrozić tylko kilka, po prostu oderwiesz je, na przykład czubkiem noża.