Mrożenie żywności - prosty sposób
Mrożenie to świetny sposób na przechowywanie żywności. Fot. Dev Benjamin/Unsplash
REKLAMA
  • Nie warto marnować jedzenia. Mrożenie jest jednym ze sposobów przechowywania żywności.
  • Produkty spożywcze różnią się czasem, w którym mogą pozostawać zamrożone.
  • Wypróbuj sposób z woreczkami strunowymi - to wielka wygoda i oszczędność czasu.
  • Mrożenie jest dobrym sposobem na przechowywanie żywności. Warto jednak wiedzieć, jak robić to prawidłowo. Jedne produkty mogą być bowiem mrożone przez dłuższy, inne przez krótszy czas. Na przykład najdłużej w stanie zamrożenia można przechowywać surowe produkty. Te poddane wcześniejszej obróbce trzeba zjeść najszybciej – nawet w ciągu 30 dni od zamrożenia. Według rekomendacji Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), wygląda to następująco:

  • kurczak lub indyk w całości – 12 miesięcy
  • parówki 1-2 miesiące
  • mięso obiadowe, gotowane – 1-2 miesiące
  • zupy i gulasze mięsno-warzywne – 2-3 miesiące
  • tłusta ryba 2-3 miesiące
  • ryba wędzona – 2 miesiące
  • warzywa miękkie: cukinia, dynia, szpinak, papryka – do 12 miesięcy
  • warzywa twarde: fasolka, bób, buraki, marchewka – do 8 miesięcy
  • owoce soczyste i miękkie: truskawki, wiśnie, maliny – 3-4 miesiące
  • owoce bardziej zwarte: brzoskwinie, borówki – do 6 miesięcy
  • chleb – do 3 miesięcy
  • Przy czym minimalna temperatura mrożenia powinna wynosić -18 st.C

    Żeby łatwiej odmrozić i więcej zmieścić w zamrażarce

    Zamrożenie jedzenia to żaden problem. Wystarczy wrzucić je do pojemniczka lub torebki foliowej i umieścić w szufladzie zamrażarki. Problem pojawia się dopiero przy odmrażaniu. Dlatego warto mrozić żywność, w miarę możliwości, na płasko. Do tego celu świetnie nadają się woreczki strunowe. Jeśli zostało ci trochę zupy lub przecieru pomidorowego, możesz zamrozić go sposób pokazany na filmiku:

    Tak zamrożony przecier możesz przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Pamiętaj, jeśli chcesz użyć jedynie część mrożonki, rób to jak najszybciej, by nie dopuścić do rozmrożenia się całej paczuszki.

    logo

    Mrożenie mięsa 

    Mięso najlepiej jest mrozić w gotowych porcjach. Jeśli będziesz z niego robić kotlety, najlepiej od razu je pokrój i dopiero zamroź. Szybciej się wtedy rozmrozi. Mięso mielone włóż do woreczka strunowego, a następnie rozgnieć lub rozwałkuj na płasko i zamknij torebkę, gdy będzie ją szczelnie wypełniało. Dzięki temu szybciej się później rozmrozi, a gdy będziesz chciała użyć tylko część z niego, łatwiej odkroisz odpowiedni kawałek. 

    A co z pieczywem?

    Nadmiar pieczywa także mroź zawsze w mniejszych porcjach. Najlepiej pokrój chleb lub bułki na kromki. Później, gdy będziesz chciała odmrozić tylko kilka, po prostu oderwiesz je, na przykład czubkiem noża.

    Czytaj także: