
Sezon na cytrusy – jesień i zima
Późna jesień i zima to czas, kiedy są najlepsze cytrusy, bo w tym czasie trwa tzw. sezon na nie. To symbol luksusu z czasów PRL-u, gdy nasi dziadkowie i rodzice kojarzyli okres Bożego Narodzenia ze słodkimi i soczystymi pomarańczami, które ciężko było dostać w sklepach przy innych okazjach.
Teraz w sklepach jest już pełno skrzynek z grejpfrutami, mandarynkami i pomarańczami. Ilość odmian np. pomarańczy może jednak przytłoczyć – większość z nas chce po prostu kupić i zjeść owoce, które są słodkie, soczyste i najlepiej bez wielu pestek.
Słodkie pomarańcze mają "pępki"
Pomarańcze, które będą soczyste, słodkie, a ich miąższ nie będzie łykowaty, mają zazwyczaj jeden znak. To odmiana, która ma charakterystyczne zagłębienie z jednej strony, czyli tzw. pępek. Ten pępek to tak naprawdę druga, nierozwinięta pomarańcza – ta odmiana nazywa się Washington Navel, często nazywana po prostu Navel (co w angielskim oznacza "pępek").
Najlepiej tę część od "pępka" widać po przekrojeniu pomarańczy wzdłuż lub jej obraniu i rozłożeniu na kawałeczki – w środku znajdują się małe, nie do końca rozwinięte cząstki drugiej pomarańczy. Pomarańcze, które mają taki znak, praktycznie zawsze są słodkie i nie posiadają pestek. By owoc był też bardzo soczysty, warto go wziąć w dłoń i "zważyć" – te owoce, które są bardzo soczyste, są ciężkie, bo mają większą zawartość soku w miąższu.