pomarańcze, sezon na cytrusy, jak wybrać pomarańcze, które pomarańcze są najlepsze, słodkie pomarańcze, soczyste pomarańcze, pępek w pomarańczy
Słodkie i soczyste pomarańcze zazwyczaj mają tzw. "pępek". fot. materiały prywatne/ East News
Reklama.
  • Jesień i zima to sezon na cytrusy: są najbardziej słodkie, nie mają suchego miąższu i - jeśli wybierzemy odpowiednią odmianę - będą miały mało pestek.
  • Aby zawsze kupić w sklepie słodkie i soczyste pomarańcze, warto znać pewien trik.
  • Wybieraj zawsze to pomarańcze, które mają tzw. "pępek". To odmiana, która ma w sobie drugi niewykształcony owoc, jest też najsłodsza i zawsze soczysta.
  • Sezon na cytrusy – jesień i zima

    Późna jesień i zima to czas, kiedy są najlepsze cytrusy, bo w tym czasie trwa tzw. sezon na nie. To symbol luksusu z czasów PRL-u, gdy nasi dziadkowie i rodzice kojarzyli okres Bożego Narodzenia ze słodkimi i soczystymi pomarańczami, które ciężko było dostać w sklepach przy innych okazjach.

    Teraz w sklepach jest już pełno skrzynek z grejpfrutami, mandarynkami i pomarańczami. Ilość odmian np. pomarańczy może jednak przytłoczyć – większość z nas chce po prostu kupić i zjeść owoce, które są słodkie, soczyste i najlepiej bez wielu pestek.

    Słodkie pomarańcze mają "pępki"

    Pomarańcze, które będą soczyste, słodkie, a ich miąższ nie będzie łykowaty, mają zazwyczaj jeden znak. To odmiana, która ma charakterystyczne zagłębienie z jednej strony, czyli tzw. pępek. Ten pępek to tak naprawdę druga, nierozwinięta pomarańcza – ta odmiana nazywa się Washington Navel, często nazywana po prostu Navel (co w angielskim oznacza "pępek").

    logo

    Najlepiej tę część od "pępka" widać po przekrojeniu pomarańczy wzdłuż lub jej obraniu i rozłożeniu na kawałeczki – w środku znajdują się małe, nie do końca rozwinięte cząstki drugiej pomarańczy. Pomarańcze, które mają taki znak, praktycznie zawsze są słodkie i nie posiadają pestek. By owoc był też bardzo soczysty, warto go wziąć w dłoń i "zważyć" – te owoce, które są bardzo soczyste, są ciężkie, bo mają większą zawartość soku w miąższu.

    Czytaj także: