Planujecie w weekend rodzinnego grilla? Znamy genialny trik, dzięki któremu będzie bardziej ekologicznie i bez szkodliwych substancji w grillowanym jedzeniu. To sposób, który sprawdzi się, jeśli nie chcesz używać toksycznej rozpałki albo po prostu nie udało ci się nigdzie takowej znaleźć. Ten patent jest genialny w swojej prostocie i wykorzystuje to, co każdy i tak ma w domu.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków w cieplejsze miesiące. Warto zadbać o to, by proces grillowania był bezpieczny i jak najbardziej ekologiczny.
Żeby skutecznie rozpalić grilla, wielu z nas korzysta z gotowych rozpałek, które dokłada się do węgla lub brykietu, by dobrze zajęły się ogniem i długo żarzyły.
Gotowe rozpałki zawierają dużo toksyn i substancji rakotwórczych, proponujemy je zastąpić czymś, co każdy ma w domu - wytłoczką do jajek.
Zamiast podpałki... wytłoczka do jajek
Mięso i warzywa naszykowane, stół w ogrodzie zastawiony, a brykiet lub węgiel czekają w pogotowiu przy palenisku. Zostało tylko rozpalić ogień i rozpocząć grillowanie potraw. Wielu osobom problem sprawia nie samo rozpalenie ognia na grillu, a utrzymanie go, by wciąż się żarzył i dobrze przypiekał karkówkę, kiełbaski czy warzywne szaszłyki.
W tym celu często zdarza nam się używać gotowych rozpałek – w formie płynu lub kawałka sprasowanego surowca, dzięki któremu skutecznie i na długo rozpalimy ogień. Zamiast gotowych rozpałek, z których wiele jest toksycznych i zawiera substancje rakotwórcze, wykorzystaj do rozpalenia ognia wytłoczki po jajkach. Najlepszą metodą rozpalenia nimi ognia jest włożenie po kawałku węgla lub brykietu do miejsc przeznaczonych na jajka.
Po umieszczeniu węgla w przegródkach zamknij opakowanie na jajka i umieść je na grillowym palenisku. Następnie podpal wytłoczkę zapałkami lub zapalniczką. Pojemnik na jajka jest wykonany z papieru z recyklingu, więc łatwo powinien zająć się ogniem.
Teraz tylko odczekaj, aż całość dobrze się rozpali, a następnie dołóż na dno grilla więcej węgla lub brykietu, by całość dobrze się rozgrzała i wytworzyła żarzący popiół. Gdy zamiast ognia pod rusztem będzie już tylko popiół i żar, możesz zacząć układać jedzenie do upieczenia na grillu.