Mięso i warzywa naszykowane, stół w ogrodzie zastawiony, a brykiet lub węgiel czekają w pogotowiu przy palenisku. Zostało tylko rozpalić ogień i rozpocząć grillowanie potraw. Wielu osobom problem sprawia nie samo rozpalenie ognia na grillu, a utrzymanie go, by wciąż się żarzył i dobrze przypiekał karkówkę, kiełbaski czy warzywne szaszłyki.
W tym celu często zdarza nam się używać gotowych rozpałek – w formie płynu lub kawałka sprasowanego surowca, dzięki któremu skutecznie i na długo rozpalimy ogień. Zamiast gotowych rozpałek, z których wiele jest toksycznych i zawiera substancje rakotwórcze, wykorzystaj do rozpalenia ognia wytłoczki po jajkach. Najlepszą metodą rozpalenia nimi ognia jest włożenie po kawałku węgla lub brykietu do miejsc przeznaczonych na jajka.
Po umieszczeniu węgla w przegródkach zamknij opakowanie na jajka i umieść je na grillowym palenisku. Następnie podpal wytłoczkę zapałkami lub zapalniczką. Pojemnik na jajka jest wykonany z papieru z recyklingu, więc łatwo powinien zająć się ogniem.
Teraz tylko odczekaj, aż całość dobrze się rozpali, a następnie dołóż na dno grilla więcej węgla lub brykietu, by całość dobrze się rozgrzała i wytworzyła żarzący popiół. Gdy zamiast ognia pod rusztem będzie już tylko popiół i żar, możesz zacząć układać jedzenie do upieczenia na grillu.
Czytaj także: https://mamadu.pl/162349,maklowicz-jak-poprawnie-grillowac-warzywa-mieso-ryby-majowka-w-plenerze