grill, jak rozpalić grilla, rozpałka do grilla, naturalna rozpałka, jak rozpalić grilla bez rozpałki, domowy trik na grilla
Rozpalenie grilla bez rozpałki jest możliwe. Znamy prosty i zdrowszy sposób na grillowanie. Unsplash
REKLAMA
  • Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków w cieplejsze miesiące. Warto zadbać o to, by proces grillowania był bezpieczny i jak najbardziej ekologiczny.
  • Żeby skutecznie rozpalić grilla, wielu z nas korzysta z gotowych rozpałek, które dokłada się do węgla lub brykietu, by dobrze zajęły się ogniem i długo żarzyły.
  • Gotowe rozpałki zawierają dużo toksyn i substancji rakotwórczych, proponujemy je zastąpić czymś, co każdy ma w domu - wytłoczką do jajek.
  • Zamiast podpałki... wytłoczka do jajek

    Mięso i warzywa naszykowane, stół w ogrodzie zastawiony, a brykiet lub węgiel czekają w pogotowiu przy palenisku. Zostało tylko rozpalić ogień i rozpocząć grillowanie potraw. Wielu osobom problem sprawia nie samo rozpalenie ognia na grillu, a utrzymanie go, by wciąż się żarzył i dobrze przypiekał karkówkę, kiełbaski czy warzywne szaszłyki.

    W tym celu często zdarza nam się używać gotowych rozpałek – w formie płynu lub kawałka sprasowanego surowca, dzięki któremu skutecznie i na długo rozpalimy ogień. Zamiast gotowych rozpałek, z których wiele jest toksycznych i zawiera substancje rakotwórcze, wykorzystaj do rozpalenia ognia wytłoczki po jajkach. Najlepszą metodą rozpalenia nimi ognia jest włożenie po kawałku węgla lub brykietu do miejsc przeznaczonych na jajka.

    Po umieszczeniu węgla w przegródkach zamknij opakowanie na jajka i umieść je na grillowym palenisku. Następnie podpal wytłoczkę zapałkami lub zapalniczką. Pojemnik na jajka jest wykonany z papieru z recyklingu, więc łatwo powinien zająć się ogniem.

    Teraz tylko odczekaj, aż całość dobrze się rozpali, a następnie dołóż na dno grilla więcej węgla lub brykietu, by całość dobrze się rozgrzała i wytworzyła żarzący popiół. Gdy zamiast ognia pod rusztem będzie już tylko popiół i żar, możesz zacząć układać jedzenie do upieczenia na grillu.

    Czytaj także: