zielone szparagi
Fani szparagów z pewnością chętnie wykorzystają każdy kawałeczek tego pysznego warzywa. fot. unsplash
Reklama.
  • Zdrewniałe łodygi szparagów często lądują w koszu, tymczasem można z nich przygotować pyszne danie.
  • Z pozoru łykowate końcówki, świetnie się na smakowy bulion, który będzie fantastyczną bazą lub nieoczywistym dodatkiem do twoich potraw.
  • Pomysły na końcówki ze szparagów

    Na nieszczęście fanów tego pysznego warzywa, sezon na szparagi trwa dość krótko, w dodatku są one dość drogie, dlatego warto je maksymalnie wykorzystać. Za każdym razem, gdy szykujesz pyszną tartę, zupę, zapiekankę, szparagi w boczku, odrywasz zdrewniałe końcówki. Jednak zamiast je wyrzucać, koniecznie zamróź. Gdy uzbiera się większa ilość kocówek, będziesz mogła je zamienić w przepyszne danie.

  • Końcówki możesz ugotować w osolonej wodzie. Uzyskasz z nich aromatyczny bulion, którym możesz podlać kaszę lub ryż.
  • Dodatek takiego wywaru nada nowego charakteru twojej zupie jarzynowej. Warto go dolać do "zwykłej" zupy, by poczuć olbrzymią różnicę.
  • Ugotuj kocówki w niewielkiej ilości wody, a potem zblenduj z dodatkiem śmietanki i aromatycznych przypraw, a uzyskasz fantastyczny sos do makaronu.
  • Końcówki zarówno białych, jak i zielonych szparagów możesz także ugotować z groszkiem, cukinią, batatem czy ziemniakami. Ugotowane warzywa i wywar wystarczy zblendować z dodatkiem czosnku, soli i ziół, by uzyskać pyszną zupę krem! Posyp startym twardym serem i prażonymi migdałami, a uzyskasz naprawdę wykwintne danie.
  • Dlaczego warto jeść szparagi?

    Szparagi to warzywo idealne! Są bardzo zdrowe i niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal!), a w dodatku można je jeść na wiele różnych sposobów. Warto po nie sięgać, gdyż są bogatym źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są także bogate w składniki mineralne jak: wapń potas, magnez i selen.

    Warto wiedzieć, że szparagi mają właściwości przeczyszczające i moczopędne oraz korzystnie wpływają na prace układu pokarmowego, wspomagają także wątrobę w procesie oczyszczania organizmu. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii.

    Natomiast ze względu na wysoką zawartość związków purynowych szparagi nie są polecane w diecie osób chorujących na dnę moczanową.

    Czytaj także: