Pierwszy na pomysł gotowania makaronu na patelni wpadł Harold McGee, autor wielu książek o kuchni, żywności i gotowaniu. To właśnie w jednej z nich zdradził prosty sposób, jak ugotować pyszny makaron, bez używania garnka i sporych ilości wody.
Za jego przykładem poszli inni znawcy kuchni, którzy jako alternatywę do tradycyjnego gotowania makaronu w garnku i wrzącej wodzie, proponują ten właśnie sposób.
Jak ugotować makaron na patelni? Konkretną porcję makaronu wrzucamy na patelnię, zalewamy ją zimną wodą (taką ilość, by przykryła makaron), solimy i gotujemy na średnim ogniu. Dość często go mieszamy, by makaron równomiernie wchłonął całą wodę. Mniej więcej po 10 minutach jest idealnie ugotowany – miękki i naprawdę smaczny.
Plus tej metody gotowania makaronu jest jeszcze jeden – cała skrobia, która znajduje się w wodzie po makaronie zostaje przez niego wchłonięta. Gdy gotujemy go w tradycyjny sposób, tę wodę po prostu wylewamy. Tymczasem jak mówią kucharze to prawdziwe "płynne złoto", bo skrobia pozytywnie wpływa na nasze jelita, obniża poziom cukru i złego cholesterolu, chroni przed chorobami układu krążenia.
Do makaronu ugotowanego na patelni możesz też bezpośrednio dodać sos. Ponieważ skrobia idealnie "skleja” składniki, sos oblepi makaron i w ciągu zaledwie kilku minut masz gotowe smakowite danie.
Czytaj także: https://mamadu.pl/159765,pasta-al-bianco-ten-makaron-kochaja-dzieci-paste-zrobisz-w-10-minut