mamDu_avatar

Chcesz szybko ugotować makaron? Nie będziesz nawet potrzebować garnka

Redakcja MamaDu

11 kwietnia 2022, 10:07 · 1 minuta czytania
Lubisz kulinarne eksperymenty, do tego chcesz zaoszczędzić czas? Wypróbuj prosty trik na ugotowanie makaronu. Nie będziesz potrzebować nawet garnka, bo makaron przygotujesz na patelni z dodatkiem… zimnej wody. Brzmi niewiarygodnie? Makaron wychodzi miękki, smaczny, do tego jest zdrowy, bo zawiera dużo skrobi.


Chcesz szybko ugotować makaron? Nie będziesz nawet potrzebować garnka

Redakcja MamaDu
11 kwietnia 2022, 10:07 • 1 minuta czytania
Lubisz kulinarne eksperymenty, do tego chcesz zaoszczędzić czas? Wypróbuj prosty trik na ugotowanie makaronu. Nie będziesz potrzebować nawet garnka, bo makaron przygotujesz na patelni z dodatkiem… zimnej wody. Brzmi niewiarygodnie? Makaron wychodzi miękki, smaczny, do tego jest zdrowy, bo zawiera dużo skrobi.
Makaron ugotowany na patelni jest smaczny i zdrowy pexels.com
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej
  • Zwykle przygotowujemy makaron w tradycyjny sposób, czyli gotujemy go w garnku, wrzucając do wrzącej wody.
  • Znawca kuchni Harold McGee proponuje, by zamiast garnka użyć... patelni.
  • Makaron ugotowany na patelni jest smakowity, nie traci też cennej skrobi.

Pierwszy na pomysł gotowania makaronu na patelni wpadł Harold McGee, autor wielu książek o kuchni, żywności i gotowaniu. To właśnie w jednej z nich zdradził prosty sposób, jak ugotować pyszny makaron, bez używania garnka i sporych ilości wody.

Jak ugotować makaron na patelni

Za jego przykładem poszli inni znawcy kuchni, którzy jako alternatywę do tradycyjnego gotowania makaronu w garnku i wrzącej wodzie, proponują ten właśnie sposób.

Jak ugotować makaron na patelni? Konkretną porcję makaronu wrzucamy na patelnię, zalewamy ją zimną wodą (taką ilość, by przykryła makaron), solimy i gotujemy na średnim ogniu. Dość często go mieszamy, by makaron równomiernie wchłonął całą wodę. Mniej więcej po 10 minutach jest idealnie ugotowany – miękki i naprawdę smaczny.

Makaron ugotowany na patelni to samo zdrowie

Plus tej metody gotowania makaronu jest jeszcze jeden – cała skrobia, która znajduje się w wodzie po makaronie zostaje przez niego wchłonięta. Gdy gotujemy go w tradycyjny sposób, tę wodę po prostu wylewamy. Tymczasem jak mówią kucharze to prawdziwe "płynne złoto", bo skrobia pozytywnie wpływa na nasze jelita, obniża poziom cukru i złego cholesterolu, chroni przed chorobami układu krążenia.

Do makaronu ugotowanego na patelni możesz też bezpośrednio dodać sos. Ponieważ skrobia idealnie "skleja” składniki, sos oblepi makaron i w ciągu zaledwie kilku minut masz gotowe smakowite danie.

Czytaj także: https://mamadu.pl/159765,pasta-al-bianco-ten-makaron-kochaja-dzieci-paste-zrobisz-w-10-minut