mamDu_avatar

Zupa, która działa jak zbroja na układ odpornościowy. Wiosną jedz ją codziennie [PRZEPIS]

Marta Lewandowska

28 marca 2022, 10:23 · 2 minuty czytania
Powitała nas pięknie, z uśmiechem i słońcem. Wiosna w tym roku zaczęła się nagle. Ochoczo zrzuciliśmy maseczki i wyruszyliśmy na spacery w cieńszych kurtkach i z kostkami na wierzchu. W końcu można odetchnąć pełną piersią. Ale nie możemy zapomnieć, że wczesna wiosna to doskonałe środowisko dla rozwoju wirusów, nie tylko tych królewskich.


Zupa, która działa jak zbroja na układ odpornościowy. Wiosną jedz ją codziennie [PRZEPIS]

Marta Lewandowska
28 marca 2022, 10:23 • 1 minuta czytania
Powitała nas pięknie, z uśmiechem i słońcem. Wiosna w tym roku zaczęła się nagle. Ochoczo zrzuciliśmy maseczki i wyruszyliśmy na spacery w cieńszych kurtkach i z kostkami na wierzchu. W końcu można odetchnąć pełną piersią. Ale nie możemy zapomnieć, że wczesna wiosna to doskonałe środowisko dla rozwoju wirusów, nie tylko tych królewskich.
Wiosenne menu wcale nie powinno opierać się na nowalijkach. Fot. Pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Żeby zadbać o siebie na przełomie pór roku, musimy pamiętać, że po zimie nasz organizm zwykle wymaga nieco większej troski. Najlepiej zadbać o niego od środka. A tu niezmiennie działanie zaczyna się na naszych talerzach. Doskonale sprawdzi się tu smaczna i aromatyczna zupa, która wspomoże odporność dzięki niesamowitej mieszance przypraw, a bazą do niej jest dosłownie kilka warzyw. 


Zupa jarzynowa na poprawę odporności

Składniki zupy jarzynowej wspomagającej odporność

  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • kilka liści jarmużu
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • pieprz czarny
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól
  • majeranek
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka oleju
  • opcjonalnie mleko kokosowe lub śmietanka roślinna

Jak ugotować zupę wspierającą odporność

Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, dodajemy czosnek. Zalewamy bulionem i dodajemy obrane i pokrojone: marchewki, ziemniaki, korzeń pietruszki, seler i posiekane (bez zgrubień) liście jarmużu.

Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy lubczyk, kurkumę, pieprz (nie można pomijać, bo zwiększa działanie kurkumy), majeranek i imbir. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy całość na małej mocy palnika jeszcze ok. 5 min i zestawiamy garnek, dodajemy mleko kokosowe lub śmietankę roślinną. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją na koniec do zupy. 

Moc przypraw

Nikogo nie trzeba przekonywać, że cebula i czosnek to naturalne antybiotyki, kurkuma ma działanie wykrztuśne, a piperyna zawarta w pieprzu znacznie zwiększa jej działanie. Imbir pomoże organizmowi się rozgrzać, majeranek działa wykrztuśnie, a do tego pomaga w walce z bakteriami i zmniejsza stany zapalne. Lubczyk ma działanie moczopędne i oczyszczające nasz układ pokarmowy z toksyn.

Ta mieszanka przypraw wczesną wiosną powinna codzienne gościć na naszych talerzach. Z dodatkiem witamin z warzyw, które przezimowały w naszych piwnicach i magazynach żywności, stanowią doskonałe wsparcie odporności w tym wymagającym okresie. 

Z nowalijkami raczej ostrożnie

Choć kusić nas może sięganie po młodziutkie rzodkiewki, sałaty i całą resztę darów wiosny, to w marcu lepiej się jeszcze z tym wstrzymać. Sięgajmy po nie raczej okazjonalnie, bo te pierwsze mają w sobie sporo pestycydów. Zwłaszcza rosnące w ziemi. Jeśli już koniecznie chce nam się wiosennej świeżości lepiej wybrać sałatę i szczypior niż rzodkiewki czy młode marchewki. Na nie jeszcze przyjdzie czas. 

Czytaj także: https://mamadu.pl/zdrowie/161158,koktajle-na-detoks-5-prostych-przepisow