Żeby zadbać o siebie na przełomie pór roku, musimy pamiętać, że po zimie nasz organizm zwykle wymaga nieco większej troski. Najlepiej zadbać o niego od środka. A tu niezmiennie działanie zaczyna się na naszych talerzach. Doskonale sprawdzi się tu smaczna i aromatyczna zupa, która wspomoże odporność dzięki niesamowitej mieszance przypraw, a bazą do niej jest dosłownie kilka warzyw.
Składniki zupy jarzynowej wspomagającej odporność
Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, dodajemy czosnek. Zalewamy bulionem i dodajemy obrane i pokrojone: marchewki, ziemniaki, korzeń pietruszki, seler i posiekane (bez zgrubień) liście jarmużu.
Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy lubczyk, kurkumę, pieprz (nie można pomijać, bo zwiększa działanie kurkumy), majeranek i imbir. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy całość na małej mocy palnika jeszcze ok. 5 min i zestawiamy garnek, dodajemy mleko kokosowe lub śmietankę roślinną. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją na koniec do zupy.
Nikogo nie trzeba przekonywać, że cebula i czosnek to naturalne antybiotyki, kurkuma ma działanie wykrztuśne, a piperyna zawarta w pieprzu znacznie zwiększa jej działanie. Imbir pomoże organizmowi się rozgrzać, majeranek działa wykrztuśnie, a do tego pomaga w walce z bakteriami i zmniejsza stany zapalne. Lubczyk ma działanie moczopędne i oczyszczające nasz układ pokarmowy z toksyn.
Ta mieszanka przypraw wczesną wiosną powinna codzienne gościć na naszych talerzach. Z dodatkiem witamin z warzyw, które przezimowały w naszych piwnicach i magazynach żywności, stanowią doskonałe wsparcie odporności w tym wymagającym okresie.
Choć kusić nas może sięganie po młodziutkie rzodkiewki, sałaty i całą resztę darów wiosny, to w marcu lepiej się jeszcze z tym wstrzymać. Sięgajmy po nie raczej okazjonalnie, bo te pierwsze mają w sobie sporo pestycydów. Zwłaszcza rosnące w ziemi. Jeśli już koniecznie chce nam się wiosennej świeżości lepiej wybrać sałatę i szczypior niż rzodkiewki czy młode marchewki. Na nie jeszcze przyjdzie czas.
Czytaj także: https://mamadu.pl/zdrowie/161158,koktajle-na-detoks-5-prostych-przepisow