logo
Sekretem zdrowych gofrów jest użycie mąki jaglanej. fot. Pixabay
Reklama.

Przepis na gofry

Przepis na gofry jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Do tego jest bardzo uniwersalny i daje dużo możliwości do urozmaicania go według własnych potrzeb i gustu. Zwłaszcza małe dzieci zajadą się goframi, dlatego to świetny pomysł na śniadanie i podwieczorek dla najmłodszych.

Żeby faktycznie gofry były zdrowe, do ich przygotowania warto użyć mąki jaglanej. To cenne źródło witaminy B i pierwiastków. Oto przepis na najlepsze gofry na świecie.

Składniki:

- 150 g mąki jaglanej

- 100 ml mleka krowiego lub napoju migdałowego

- 2 jajka

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka miodu

- jogurt naturalny i świeże owoce

Sposób przygotowania: Do miski przesyp mąkę jaglaną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka, miód, mleko lub napój migdałowy i wymieszaj ręcznie lub mikserem. Masę przełóż na gofrownicę i piecz kilka minut. Niektórzy studzą gotowe gofry na kartce papieru, by były bardziej chrupiące. Na koniec posmaruj gofry jogurtem i ułóż świeże owoce.

Czytaj także: