Zagęszczanie sosu żółtkami
Jak w prosty sposób zagęścić sos? 123rf
Reklama.
  • Sos dodaje smaku i charakteru wielu potrawom, musi być jednak odpowiedniej konsystencji.
  • Często zagęszczamy sos mąką pszenną, a możemy użyć zdrowszego zamiennika - żółtek jaj.
  • O tym koniecznie musisz pamiętać, gdy zagęszczasz sos żółtkami jaj.
  • Zwykle sosy zagęszczamy mąką – tak robiły nasze mamy czy babcie i to rzeczywiście szybki i skuteczny sposób, by stał się gęsty. Jeśli jednak nie chcesz używać w kuchni mąki pszennej, która najlepiej sprawdza się do zagęszczania sosów, jest inna alternatywa. Równie smakowita, do tego zdrowsza. A mianowicie możesz zagęścić sos żółtkami jaj.

    Zagęszczanie sosu żółtkami jaj - właściwości zdrowotne

    Żółtka jaj idealnie sprawdzą się do zagęszczania sosów, do tego są zdrowsze niż mąka. Zawierają witaminy z grupy B (w tym B6 i B12), D, A, E, K oraz selen, cynk, żelazo i miedź.

    Są też źródłem cennych aminokwasów: tryptofanu i tyrozyny o właściwościach przeciwutleniających, dzięki czemu zapobiegają chorobom układu krążenia i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Żółtka jaj mają też dobre proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych w w stosunku do nasyconych (2:1).

    Zagęszczanie sosu żółtkiem – jak to zrobić?

    Jeśli chcemy zagęścić sos żółtkami, musimy ściśle przestrzegać kolejnych kroków, by żółtka się nie ścięły. Najpierw 1 lub 2 żółtka (w zależności od ilości sosu) przełóż do miseczki. Roztrzep je trzepaczką, dodaj pół szklanki przestudzonego sosu, wszystko dokładnie wymieszaj (możesz użyć miksera).

    Zagęść sos dopiero pod koniec gotowania – zdejmij go z ognia, wlej żółtka ze zmieszanym wcześniej sosem, wszystko dokładnie przemieszaj. Następnie wstaw z powrotem sos na palnik i na małym ogniu podgrzewaj go przez chwilę, by zgęstniał. Od czasu do czasu mieszaj go, by był idealnie gładki.

    Czytaj także: