Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
Nasz płacz przy krojeniu cebuli związany jest z zapachem cebuli i sokami, które wydobywają się z warzywa, gdy je kroimy. Gdy naruszamy strukturę cebuli, krojąc ją, niszczymy komórki, które reagują, uwalniając zamknięte w nich substancje.
W taki sposób z cebuli ulatnia się gaz zawierający siarkę, który w kontakcie z wodą tworzy kwas siarkowy. Ten jest przyczyną naszych piekących oczu. A na pieczenie organizm reaguje obronnie, czyli płaczem. Taka reakcja organizmu pozwala oczyścić śluzówkę z substancji, która ją podrażniła.
Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?
Żeby zniwelować soki, które uwalniają się z cebuli przy krojeniu, najprostszym sposobem, jest potraktowanie ich wodą. Zanim zabierzesz się za krojenie cebuli, obierz ją z łupin, przekrój na pół i umieść w zlewie na sitku.
Polej warzywo wrzątkiem, dzięki temu zniwelujesz siarkę i unikniesz płaczu. Dzięki wrzątkowi sparzona cebula będzie też miała delikatniejszy smak i będzie mniej ciężkostrawna.
Pamiętaj tylko, by cebulę przelać wrzątkiem, a nie zostawiać w wodzie do namoczenia, bo warzywo się "zagotuje" i nie będzie się nadawało do użycia.