logo
Płaczu przy krojeniu cebuli można uniknąć, wystarczy sparzyć warzywo wrzątkiem. Pexels
Reklama.
  • Płacz podczas krojenia cebuli jest normalny - to reakcja obronna organizmu na wydzielającą się z cebuli siarkę, która zawarta jest w soku.
  • Aby uniknąć płakania przy krojeniu cebuli, wystarczy wypróbować kilku sprytnych trików na zniwelowanie działania soku z cebuli.
  • Sparz cebulę wrzątkiem - dzięki temu soki nie będą drażniły oczu, a warzywo będzie delikatniejsze i mniej ciężkostrawne.
  • Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?

    Nasz płacz przy krojeniu cebuli związany jest z zapachem cebuli i sokami, które wydobywają się z warzywa, gdy je kroimy. Gdy naruszamy strukturę cebuli, krojąc ją, niszczymy komórki, które reagują, uwalniając zamknięte w nich substancje.

    W taki sposób z cebuli ulatnia się gaz zawierający siarkę, który w kontakcie z wodą tworzy kwas siarkowy. Ten jest przyczyną naszych piekących oczu. A na pieczenie organizm reaguje obronnie, czyli płaczem. Taka reakcja organizmu pozwala oczyścić śluzówkę z substancji, która ją podrażniła.

    Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

    Żeby zniwelować soki, które uwalniają się z cebuli przy krojeniu, najprostszym sposobem, jest potraktowanie ich wodą. Zanim zabierzesz się za krojenie cebuli, obierz ją z łupin, przekrój na pół i umieść w zlewie na sitku.

    Polej warzywo wrzątkiem, dzięki temu zniwelujesz siarkę i unikniesz płaczu. Dzięki wrzątkowi sparzona cebula będzie też miała delikatniejszy smak i będzie mniej ciężkostrawna.

    Pamiętaj tylko, by cebulę przelać wrzątkiem, a nie zostawiać w wodzie do namoczenia, bo warzywo się "zagotuje" i nie będzie się nadawało do użycia.

    Czytaj także: