logo
Baw się formą, przecież to nie muszą być szyszki. Przygotuj batoniki lub ciasteczka, będą równie pyszne. Fot. 123rf.com
Reklama.

Przepis na szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu już rzadko trafiają na stoły, choć nadal można je kupić na odpustach lub na stanowiskach od handlarzy w turystycznych miejscach. Ten trochę zapomniany smakołyk można przygotować w prosty sposób i to tylko z 3 składników. Przywołaj wspomnienia z dzieciństwa i daj spróbować dzieciom (jeśli coś zostanie).

Przepis jest banalnie prosty i nawet ktoś, kto ma dwie lewe ręce, sobie poradzi. Co więcej, same dzieci mogą je przygotować!

Składniki:

  • 80 g ryżu preparowanego
  • 300 g waniliowych krówek
  • 100 g masła
  • Sposób przygotowania:

  • W garnku rozpuścić krówki i masło. Gdy się rozpuści, zgaś planik.
  • Do garnka dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
  • Odczekaj, jak trochę przestygnie i formuj kulki. Masa się klei, ale bardzo wygodnie się to robi w nitrylowych rękawiczkach. Warto także układać szyszki na papilotkach, by się nie sklejały.
  • Baw się kształtem

    To, że przepis jest na szyszki, nie oznacza, że nie możesz uformować masy inaczej. W formie kulek będzie równie pyszna. Niektórzy układają ryż na dnie brytfanki, a potem lekko dociskają. Dzięki temu, gdy masa zastyganie, mogą pociąć w kostkę lub podłużne batoniki. Można również uformować okrągłe płaskie ciastka, wszystko zależy od waszej fantazji. Fajnym pomysłem jest również dodanie 1-2 łyżek kakao do krówek z masłem, uzyskasz wtedy czekoladowy przysmak.