
Reklama.
Przepis na szybkie faworki
Dla mnie zazwyczaj kupne faworki są za grube i za słodkie. Uwielbiam taki chrust, który się rozpada. Dlatego warto zrobić go w domu, dzięki temu można mieć wpływ na grubość ciasta. Niestety, choć nie są trudne w przygotowaniu, to każdy, kto choć raz robił faworki, wie, że to długotrwała procedura. Sporo czasu zajmuje cienkie rozwałkowanie ciasta, krojenie i przewijanie każdego z ciasteczek, a potem smażenie w smalcu. U mnie w domu to był zawsze proces, w który zaangażowana była cała rodzina, by szybciej szło. Jeśli nie masz pomocników ani czasu na robienie tradycyjnych faworków, a może zapomniałaś o Tłustym Czwartku, świetną alternatywą będzie lany chrust. Smakuje równie pysznie, a robi się go zdecydowanie szybciej!Przepis na faworki: lany chrust
Składniki na niewielką porcję:Plus:
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce.
2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz.
3. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka, utnij róg i wylewaj na tłuszcz fantazyjne kółka, tworząc chrustowe gniazdka lub inne fantazyjne kształty. Ważne, by nie były zbyt grube. Możesz też użyć małego lejka.
4. Smaż na rumiany kolor z każdej ze stron.
5. Po usmażeniu ułóż na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Posyp cukrem pudrem i ciesz się pysznym smakiem!
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce.
2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz.
3. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka, utnij róg i wylewaj na tłuszcz fantazyjne kółka, tworząc chrustowe gniazdka lub inne fantazyjne kształty. Ważne, by nie były zbyt grube. Możesz też użyć małego lejka.
4. Smaż na rumiany kolor z każdej ze stron.
5. Po usmażeniu ułóż na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Posyp cukrem pudrem i ciesz się pysznym smakiem!
Może cię zainteresować także: Zdrowsze i mniej tuczące. Chruściki z piekarnika zrobisz szybciej niż klasyczne