
REKLAMA
Faworki, chrust z piekarnika
Pieczone faworki nieco różnią się od tych smażonych, są nieco bardziej suche, ale nadal pozostają kruche, puszyste. A oprószone cukrem pudrem z wanilią, migdałami czy skórką pomarańczową potrafią bardzo poprawić humor. Idealne do kawy, ale też jako samodzielna przekąska. Zdecydowanie nie jest to gorsza, a tylko inna wersja chruścików. Warto spróbować, zwłaszcza że nie trzeba stać nad garnkiem z gorącym olejem.Przepis na faworki z piekarnika
Składniki:Jak zrobić faworki z piekarnika
Na stolnicę wysyp mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło i zimną śmietanę lub jogurt, a także wódkę i żółtka. Szybko zagnieć ciasto, aby go nadmiernie nie rozgrzewać. Zwiń w kolę i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuj partiami na około 3 mm placki.Ciasto tniemy na paski długości ok. 8 cm i szerokości 3 cm. Na środku wycinamy otwór, przez który przewlekamy jeden z końców ciasta. Gotowe faworki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15 min. w 170 st. C. Chruściki powinny się lekko zarumienić.
Gotowe, jeszcze ciepłe faworki obsypujemy obficie cukrem pudrem, samym lub z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują też z odrobiną konfitury pomarańczowej.
Może cię zainteresować także: Chrupiące, słodkie i wciągające. Idealny deser na chłodne dni, który zrobisz w kilka chwil