pieczone faworki, dietetyczne faworki, chruściki z piekarnika
Pieczone faworki smakują nieco inaczej, niż te smażone, ale nadal są pyszne! Fot. arfo/easyfotostock/Eastnews
REKLAMA

Faworki, chrust z piekarnika

Pieczone faworki nieco różnią się od tych smażonych, są nieco bardziej suche, ale nadal pozostają kruche, puszyste. A oprószone cukrem pudrem z wanilią, migdałami czy skórką pomarańczową potrafią bardzo poprawić humor. Idealne do kawy, ale też jako samodzielna przekąska. Zdecydowanie nie jest to gorsza, a tylko inna wersja chruścików. Warto spróbować, zwłaszcza że nie trzeba stać nad garnkiem z gorącym olejem.

Przepis na faworki z piekarnika

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka jaj
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka wódki lub octu
  • cukier puder do oprószenia

  • Jak zrobić faworki z piekarnika

    Na stolnicę wysyp mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło i zimną śmietanę lub jogurt, a także wódkę i żółtka. Szybko zagnieć ciasto, aby go nadmiernie nie rozgrzewać. Zwiń w kolę i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuj partiami na około 3 mm placki.
    Ciasto tniemy na paski długości ok. 8 cm i szerokości 3 cm. Na środku wycinamy otwór, przez który przewlekamy jeden z końców ciasta. Gotowe faworki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15 min. w 170 st. C. Chruściki powinny się lekko zarumienić.
    Gotowe, jeszcze ciepłe faworki obsypujemy obficie cukrem pudrem, samym lub z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują też z odrobiną konfitury pomarańczowej.