Faworki, chrust z piekarnika
Pieczone faworki nieco
różnią się od tych smażonych, są nieco bardziej suche, ale nadal
pozostają kruche, puszyste. A oprószone cukrem pudrem z wanilią, migdałami czy skórką pomarańczową potrafią bardzo poprawić humor. Idealne do kawy, ale też jako samodzielna przekąska. Zdecydowanie nie jest to gorsza, a tylko inna wersja chruścików. Warto spróbować, zwłaszcza że nie trzeba stać nad garnkiem z gorącym olejem.
Przepis na faworki z piekarnika
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka jaj
3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego
1 łyżka zimnego masła
1 łyżka wódki lub octu
cukier puder do oprószenia
Jak zrobić faworki z piekarnika
Na stolnicę wysyp mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło i zimną śmietanę lub jogurt, a także wódkę i żółtka.
Szybko zagnieć ciasto, aby go nadmiernie nie rozgrzewać. Zwiń w kolę i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuj partiami na około 3 mm placki.