Kremowy twaróg na kromce chrupiącego chleba to idealny pomysł na śniadanie. Można go zjeść na słodko (z miodem lub dżemem) lub w wersji wytrawnej – z przyprawami, warzywami albo czarnuszką. Zamiast kupować twaróg w sklepie, spróbuj przygotować własny. Będziesz nie tylko miała pewność, co jesz, ale również ogromną satysfakcję z samodzielnie przygotowanego nabiału.
Domowy twaróg to świetna opcja na śniadanie zarówno dla ciebie, jak i dziecka - to źródło wapnia, które jest niezbędne, szczególnie rosnącym maluchom.
Sekretem idealnego białego sera, który zrobisz w domu jest niepasteryzowane mleko takie "prosto od krowy".
Samodzielne przygotowanie twarogu zajmuje nieco czasu, ale satysfakcja po zjedzeniu kromki pieczywa ze swojej roboty serem jest ogromna.
Jak zrobić twaróg? – przepis na twaróg krok po kroku
Biały ser nie jest trudny do zrobienia samodzielnie w domu. Sekretem przygotowania twarogu samodzielnie są tylko dobrej jakości składniki, które nie zawierają konserwantów i innych chemicznych dodatków.
Do zrobienia białego sera mleko musi być niepasteryzowane, więc sklepowe butelki czy kartony raczej się nie sprawdzą. Najlepiej mieć mleko z pewnego źródła, takie prawdziwe "prosto od krowy".
Możesz je często kupić na bazarkach i ryneczkach, gdzie rolnicy i ludzie posiadający zwierzęta gospodarcze sprzedają mięso, produkty odzwierzęce itp. Aby zrobić 1 kg białego sera w domu, będziesz potrzebować:
5 litrów niepasteryzowanego mleka
ewentualnie: 100 ml wody, 3-4 łyżki octu jabłkowego i 2 łyżeczki soli
Oto jak zrobić twaróg tradycyjną metodą – pierwszym krokiem jest zrobienie zsiadłego mleka. By je uzyskać, wlej niepasteryzowane mleko do garnka i zostaw nakryte bawełnianą ściereczką w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Po tym czasie zbierz z wierzchu mleka śmietanę i odstaw je na jeszcze 1-2 dni by mleko dobrze się zsiadło. Po 2 dniach mleko powinno rozdzielić się na gęstą, galaretowatą warstwę i drugą – wodnistą. To oznacza, że mleko się zsiadło i idealnie nadaje się na twaróg.
Garnek ze zsiadłym mlekiem stawiamy na kuchence na najmniejszym ogniu aż do momentu, gdy będzie ciepłe – nie można go zagrzać zbyt mocno ani zagotować. Nie wolno też mleka mieszać podczas podgrzewania. Mleko musi mieć temperaturę ok. 40-50 stopni i wyglądać tak, że na wierzchu będą pływać kawałki zsiadłego mleka w żółtawej wodzie – serwatce.
Zostaw całość do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyłóż sitko gazą lub czystą pieluchą tetrową. Łyżką cedzakową wybierz "skrzepy" mleka i umieść je na sitku by całkowicie odsączyły się z serwatki.
Przyciśnij go z wierzchu np. deską do krojenia i ciężkim garnkiem czy słoikiem, by odcisnąć z sera nadmiar serwatki. Zostaw go od odsączenia na kilka godzin w chłodnym miejscu. Po ok. 10-12 godzinach ser jest gotowy do zjedzenia np. na kromce chleba z odrobiną czarnuszki.
Przechowuj twaróg w lodówce zawinięty najlepiej w pergamin. Można go przechowywać około tygodnia.
Szybsza metoda zrobienia twarogu
Druga metoda przygotowania białego sera jest szybsza i mniej skomplikowana. Mleko stawiamy na gazie, wlewamy do niego wodę ocet jabłkowy i wsypujemy sól. Całość podgrzewamy do momentu oddzielenia się sera i serwatki, a następnie cedzakową łyżką wybieramy ser.
Kolejne kroki są takie same jak w powyższej metodzie, czyli umieszczamy ser na sitku, odciskamy i obciążamy czymś z wierzchu, by odcisnąć z sera jak najwięcej serwatki. Umieść sitko z serem na 24 godziny w lodówce, a następnie ciesz się smakiem domowego twarożku.