
Reklama.
Zdrowy obiad
Filet z dorsza w pomidorowej pulpie, łosoś z kozim serem czy mintaj w ziołach – przepisów na smaczne dania z ryby jest naprawdę dużo. Taki obiad nie dość, że robi się szybko, to jest jeszcze zdrowy, o czym dobrze wiedzą osoby borykające się z problemami z tarczycą.Jednak okazuje się, że... nie zawsze jest to tak zdrowy posiłek, jak nam się wydaje. Wszystko zależy od tego, co znajdzie się na naszym talerzu tuż obok wspomnianej ryby. Warzywa? Świetnie, tylko są takie, które, chcąc w pełni korzystać z drogocennych wartości odżywczych ryby, musisz omijać szerokim łukiem.
Nie łącz ryby z tymi warzywami
Wśród nich jest brukselka, kapusta, jarmuż, rzepa, kalafior i brokuł – wszystkie te warzywa zawierają goitrogeny, czyli substancje wiążące jod. Zaburzają one na pracę tarczycy, obniżając wchłanianie tego pierwiastka. Dlatego osoby, które jedzą ryby ze względu na zawartość jodu, nie powinny łączyć ich z tymi warzywami.Ponoć gotowanie neutralizuje zawartość goitrogeny, jednak całkowicie jej nie wyeliminuje. I by do tego procesu faktycznie doszło, należy poddać warzywa określonej obróbce termicznej – gotowanie powinno odbywać się w dużej ilości wody i bez przykrycia. Wtedy substancja ta wyparuje razem z parą wodną.
Może cię zainteresować: Wcale nie jest taka zdrowa, jak sądziliśmy! Chyba, że połączysz ją z inną znaną przyprawą