placki ziemniaczane z czarnuszką
Placki ziemniaczane z czarnuszką smakują wybornie 123rf
Reklama.
  • Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków, bo są aromatyczne, chrupiące i bardzo smaczne.
  • Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, wypróbuj je z tym jednym dodatkiem - czarnuszką, znanym superfoodem.
  • Przepis na placki ziemniaczane z czarnuszką jest naprawdę prosty.
  • Dlaczego do placków ziemniaczanych warto dodać czarnuszkę? Bo świetnie komponuje się z ziemniakami. "Podkręca” smak placków, dzięki niej są ostrzejsze i bardziej wyraziste, a do tego… zdrowsze.
    Czarnuszka to popularny superfood, znany z wielu leczniczych zastosowań. Zawiera witaminy (A, E, B1, B3 i B6), a także biotynę i składniki mineralne. Ma właściwości przeciwzapalne, pomaga przy bólach głowy i reumatyzmie, reguluje zaburzenia miesiączkowe. Wspiera też układ odpornościowy.

    Placki ziemniaczane z czarnuszką - składniki

    Jeśli masz swój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane, możesz zrobić je według swojej receptury lub wykorzystać przepis poniżej. Jedyną zmianą jest dodanie 1 łyżeczki ziarenek czarnuszki lub zmielonej czarnuszki. Czego będziesz jeszcze potrzebować?
    Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnuszki lub zmielonej czarnuszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Placki ziemniaczane z czarnuszką - przepis

    Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Przełóż je do sita i odciśnij nadmiar wody. Cebulę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do ziemniaków razem z jajkiem, mąką, skrobią, czarnuszką i przyprawami. Pamiętaj, by nie używać zbyt dużo pieprzu, bo czarnuszka w smaku też jest ostra.
    Rozgrzej olej na patelni, nakładaj porcje masy, formując łyżką płaskie placki ziemniaczane. Gdy po ok. 2-3 minutach zarumienią się z jednej strony, przerzuć je na drugą. Gotowe wykładaj na papierowy ręcznik, by wchłonął się nadmiar tłuszczu. Gotowe!