Nuggetsy z kurczaka dla dzieci
Jak przygotować w domu nuggetsy z kurczaka? 123rf
Reklama.
  • Dzieci uwielbiają nuggetsy z kurczaka, bo mięso jest miękkie, a panierka chrupiąca i lekko słodka.
  • By je przygotować, potrzebujesz tylko kilku prostych składników, w tym słodkiej papryki, która dodaje charakterystycznego smaku.
  • Nuggetsy z kurczaka zrobisz w pół godziny.
  • Sekret nuggetsów z kurczaka tkwi w miękkim mięsie (trzeba uważać, by za długo nie trzymać ich w piekarniku) oraz chrupiącej, słodkawej panierce. Można je przygotować samodzielnie, z dodatkiem ketchupu lub podawać z domowej roboty frytkami.

    Nuggetsy z kurczka – składniki

    Może nuggetsy z kurczaka nie są najzdrowszym daniem na świecie, ale gdy przygotowujesz je w domu masz pewność, że nie zawierają żadnych barwników i konserwantów. By je zrobić, będziesz potrzebować kilku dosłownie składników.
    Składniki (na 4 porcje)
  • 2 podwójne filety z piersi z kurczaka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (możesz też dodać dwie łyżki mąki jaglanej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka i 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • małe opakowanie płatków kukurydzianych
  • sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek do pieczenia
  • Nuggetsy z kurczaka – przepis

    Nuggetsy z kurczaka przygotowuje się bardzo prosto. Najpierw zajmij się filetami z kurczaka – wytnij ewentualny tłuszczyk, następnie pokrój je na małe, 3-centymetrowe kawałki. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, paprykę, sól i pieprz. Możesz użyć miksera lub rózgi do ubijania, powstała masa powinna być na tyle gęsta, by utrzymała się na mięsie. Na koniec rozkrusz płatki kukurydziane.
    Kawałki mięsa najpierw obtaczaj w masie z mąki, jajek i papryki, następnie w płatkach kukurydzianych i układaj je na wysmarowanej oliwą z oliwek blasze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika możesz je jeszcze skropić oliwą z oliwek, by nie były suche. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 min. Nuggetsy są gotowe, gdy panierka jest przypieczona.