Poznaj sekret chrupiących domowych nuggetsów z kurczaka. Twoje dzieci je pokochają
Iza Orlicz
01 lutego 2022, 13:15·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 01 lutego 2022, 13:15
Dzieci uwielbiają nuggetsy, bo niewielkie kawałki miękkiego mięsa są obtoczone chrupiącą, aromatyczną panierką. Jeśli nie chcesz jednak, by dziecko jadło kupne nuggetsy, przygotuj je samodzielnie. Są pyszne, składają się z kilku prostych składników, a ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny.
Reklama.
Dzieci uwielbiają nuggetsy z kurczaka, bo mięso jest miękkie, a panierka chrupiąca i lekko słodka.
By je przygotować, potrzebujesz tylko kilku prostych składników, w tym słodkiej papryki, która dodaje charakterystycznego smaku.
Nuggetsy z kurczaka zrobisz w pół godziny.
Sekret nuggetsów z kurczaka tkwi w miękkim mięsie (trzeba uważać, by za długo nie trzymać ich w piekarniku) oraz chrupiącej, słodkawej panierce. Można je przygotować samodzielnie, z dodatkiem ketchupu lub podawać z domowej roboty frytkami.
Nuggetsy z kurczka – składniki
Może nuggetsy z kurczaka nie są najzdrowszym daniem na świecie, ale gdy przygotowujesz je w domu masz pewność, że nie zawierają żadnych barwników i konserwantów. By je zrobić, będziesz potrzebować kilku dosłownie składników.
Składniki (na 4 porcje)
2 podwójne filety z piersi z kurczaka
1,5 szklanki mąki pszennej (możesz też dodać dwie łyżki mąki jaglanej)
2 jajka
1 szklanka mleka i 3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
małe opakowanie płatków kukurydzianych
sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek do pieczenia
Nuggetsy z kurczaka – przepis
Nuggetsy z kurczaka przygotowuje się bardzo prosto. Najpierw zajmij się filetami z kurczaka – wytnij ewentualny tłuszczyk, następnie pokrój je na małe, 3-centymetrowe kawałki. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, paprykę, sól i pieprz. Możesz użyć miksera lub rózgi do ubijania, powstała masa powinna być na tyle gęsta, by utrzymała się na mięsie. Na koniec rozkrusz płatki kukurydziane.
Kawałki mięsa najpierw obtaczaj w masie z mąki, jajek i papryki, następnie w płatkach kukurydzianych i układaj je na wysmarowanej oliwą z oliwek blasze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika możesz je jeszcze skropić oliwą z oliwek, by nie były suche. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 min. Nuggetsy są gotowe, gdy panierka jest przypieczona.