Reklama.
Sekret nuggetsów z kurczaka tkwi w miękkim mięsie (trzeba uważać, by za długo nie trzymać ich w piekarniku) oraz chrupiącej, słodkawej panierce. Można je przygotować samodzielnie, z dodatkiem ketchupu lub podawać z domowej roboty frytkami.
Nuggetsy z kurczka – składniki
Może nuggetsy z kurczaka nie są najzdrowszym daniem na świecie, ale gdy przygotowujesz je w domu masz pewność, że nie zawierają żadnych barwników i konserwantów. By je zrobić, będziesz potrzebować kilku dosłownie składników.Składniki (na 4 porcje)
2 podwójne filety z piersi z kurczaka
1,5 szklanki mąki pszennej (możesz też dodać dwie łyżki mąki jaglanej)
2 jajka
1 szklanka mleka i 3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
małe opakowanie płatków kukurydzianych
sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek do pieczenia
Nuggetsy z kurczaka – przepis
Nuggetsy z kurczaka przygotowuje się bardzo prosto. Najpierw zajmij się filetami z kurczaka – wytnij ewentualny tłuszczyk, następnie pokrój je na małe, 3-centymetrowe kawałki. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, paprykę, sól i pieprz. Możesz użyć miksera lub rózgi do ubijania, powstała masa powinna być na tyle gęsta, by utrzymała się na mięsie. Na koniec rozkrusz płatki kukurydziane.Kawałki mięsa najpierw obtaczaj w masie z mąki, jajek i papryki, następnie w płatkach kukurydzianych i układaj je na wysmarowanej oliwą z oliwek blasze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika możesz je jeszcze skropić oliwą z oliwek, by nie były suche. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 min. Nuggetsy są gotowe, gdy panierka jest przypieczona.
Może cię zainteresować także: Tajemnica miękkich i soczystych kotletów mielonych. Dodaj koniecznie ten jeden składnik