Wykipiało, przypaliło się, nie dość, że okropnie wygląda, to jeszcze sprawia, że palniki są mniej wydajne. O ile wyczyszczenie powierzchni kuchenki gazowej nie stanowi wielkiego wyzwania, o tyle przypalona żywność na palnikach i rusztach spędza wielu osobom sen z powiek. Jest na to banalnie prosty sposób, który wymaga minimalnego wysiłku, a daje efekty, które cię zaskoczą.
Tylko nic nie szoruj!
Potrawa, która wykipi, potrafi zostawić nie tylko nieestetyczne ślady na palniku, ale też zapchać wyloty gazu, co znacznie zmniejsza wydajność palnika. Trudno jednak wyszorować te maleńkie dziurki. Na szczęście nie trzeba tego robić, bo jest sposób na pozbycie się zanieczyszczeń bez tego. Wystarczy przygotować dużą miskę, w której zmieszczą się części palnika i ewentualnie ruszt i zrobić prostą miksturę.Będziesz musiała wykonać zabieg w dwóch turach, żeby nie poparzyć się gorącymi elementami kuchenki.
Mikstura z octem
W garnku zagotuj wodę z octem w proporcji 3:1 (na każde trzy litry wody użyj litr octu). Do miski włóż zimne elementy kuchenki, palniki, osłonki, pierścienie, jeśli trzeba również ruszty i zalej gorącą wodą z octem.Zostaw w miksturze, aż całkowicie wystygnie, następnie już bez trudu zetrzesz zabrudzenia gąbką. Wypłucz elementy kuchenki pod bieżącą wodą i pozostaw na płaskiej powierzchni wyłożonej ręcznikiem papierowym do wyschnięcia. Po złożeniu palników możesz zająć się drugą połową kuchenki.
Usuwanie zabrudzeń z emaliowanej kuchenki
Jeśli masz problem z usunięciem przypalonych resztek jedzenia z emaliowanej lub stalowej powierzchni kuchenki gazowej - też mamy na to sposób. Podobnie jak w przypadku
płyty indukcyjnej posyp zanieczyszczenia sodą i spryskaj octem - przypalone ślady same odejdą.