Co zrobić z niedojrzałym i twardym awokado? Wykorzystaj świetny sposób z ryżem lub jabłkiem.
Co zrobić z niedojrzałym i twardym awokado? Wykorzystaj świetny sposób z ryżem lub jabłkiem. Unsplash
Reklama.
  • W marketach awokado najczęściej jest twarde jak kamień, żeby szybko się nie zepsuło. Co zrobić, gdy potrzebujesz dojrzałego awokado?
  • Wypróbuj sposób na przyspieszenie dojrzewania awokado, wkładając go do ryżu - owoc szybko będzie miękki.
  • Możesz też przyspieszyć dojrzewanie awokado za pomocą jabłek.
  • Uwielbiasz awokado jako dodatek do tostów, element sałatek czy w formie guacamole? W sklepach najczęściej można kupić mało dojrzałe egzemplarze, które twardością przypominają kamienie – wszystko po to, żeby nie dojrzały zbyt szybko i się nie zepsuły.
    Ale kiedy przynosisz je do domu z zakupami, najczęściej chcesz je szybciej zużyć niż za 2 tygodnie. Oto genialny sposób na przyspieszenie dojrzewania awokado – wystarczy położyć je w ryżu lub w misce z jabłkami.

    Ryż przyspiesza dojrzewanie awokado

    Ryż ma właściwości higroskopijne, co oznacza, że pochłania wilgoć. Dzięki niemu wysuszysz z wilgoci książkę czy telefon, który nieopatrznie się zmoczył.
    Pochłonie też wilgoć w soli kuchennej, ale także przyspieszy dojrzewanie owoców i warzyw. Jeśli kupisz twarde awokado, umieść je w pojemniku wypełnionym ryżem na dobę (sposób działa też na kiwi, mango czy zielone banany).
    Po tym czasie awokado powinno być miękkie i dobre do spożycia. Dzieje się tak przez to, że ryż zatrzymuje gaz etylenowy wydzielający się z awokado, który po zablokowaniu jego ulatniania, wpływa na szybsze dojrzewanie owoców.

    Połóż awokado z jabłkami

    Jabłka to owoce, które też wydzielają duże ilości hormonu przyspieszającego wzrost, czyli etylenu. Nie powinno się ich przechowywać w pobliżu roślin doniczkowych, a także owoców, jeśli nie chcemy, by zbyt szybko dojrzały i się popsuły.
    Jeśli chodzi jednak o zbyt twarde awokado czy mango, sprawa ma się odwrotnie. Jeśli chcemy, by szybciej dojrzało, wystarczy umieścić je w misce razem z kilkoma jabłkami – dzięki temu już na drugi dzień awokado powinno być miękkie i dobre do jedzenia.