
Reklama.
Zwykle przygotowujemy zupę pomidorową tradycyjnie, tak jak robiły ją nasze mamy czy babcie. W okresie zimowym warto jednak wypróbować ją z nietypowym, a bardzo zdrowym dodatkiem, który sprawi, że zupa nie tylko będzie ostrzejsza, ale też bardziej wyrazista w smaku. O co chodzi? O przyprawę curry.
Zupa pomidorowa z curry - to samo zdrowie
Przyprawa curry jest na tyle popularna, że dostaniecie ją niemal w każdym sklepie, warto jednak zwrócić uwagę na jej skład, by zawierała tylko i wyłącznie naturalne składniki.Zdarza się, że nieco różnią się one od siebie, choć przyprawa curry powinna zawierać: kurkumę, imbir, kmin rzymski, pieprz, sól, kolendrę, gorczycę i chili. W jej składzie można też często znaleźć czosnek, gałkę muszkatołową, a nawet goździki.
Te wszystkie składniki stanowią świetnie dobraną kompozycję, która dodana do zupy pomidorowej nie tylko wzbogaci jej smak, ale też zwiększy jej właściwości zdrowotne. Kurkuma i imbir są znane ze swojego przeciwzapalnego działania, czosnek wzmacnia odporność, chili zawiera magnez, miedź i potas. Kmin rzymski, kolendra i gorczyca poprawiają pracę układu trawiennego, a gałka muszkatołowa oczyszcza organizm z toksyn.
Zupa pomidora z curry – przepis
Zupę pomidorową z curry przygotowuje się bardzo prosto. Jeśli masz swój sprawdzony przepis na pomidorówkę, to po prostu na etapie przesmażania pomidorów, dodaj do nich łyżkę curry. Możesz też wypróbować ten przepis.Składniki
2 puszki przetartych pomidorów (np. passata pomidorowa, w sezonie letnim lepiej zrobić zupę ze świeżych pomidorów)
1 litr bulionu drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka przyprawy curry
sól, pieprz (nie za dużo, bo te składniki zawiera też curry)
ugotowany makaron lub ryż
Przygotowanie
Rozgrzej oliwę w garnku i przesmaż w nim posiekaną na drobno cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawę curry. Wszystko dobrze wymieszaj, smaż jeszcze chwilę, po czym dodaj przetarte pomidory z puszki (razem z zalewą). Dodaj bulion, dopraw do smaku, gotuj ok. 30 minut. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Rozgrzej oliwę w garnku i przesmaż w nim posiekaną na drobno cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawę curry. Wszystko dobrze wymieszaj, smaż jeszcze chwilę, po czym dodaj przetarte pomidory z puszki (razem z zalewą). Dodaj bulion, dopraw do smaku, gotuj ok. 30 minut. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Może cię zainteresować także: Kiedyś nazywano go "złotym jabłkiem", teraz jest królem warzyw. To już końcówka sezonu!