Co zrobić, żeby dół muffinki nie był rozmoczony
Każdy, kto kiedykolwiek piekł muffiny spotkał się z tym problemem, a jest na to prosty patent! Fot. Castorly Stock z Pexels
Reklama.

Ulubiony deser dzieci

Każda mama od czasu do czasu piecze muffiny, bo to idealna porcja słodkości dla małego brzuszka. Poza tym te malutkie babeczki są naprawdę urocze. Dają nieskończoną ilość możliwości, mogą być marchewkowe, buraczane, czekoladowe, waniliowe, lub jakie tylko sobie wymarzysz.
Jedni robią nadziewane, inni z kremem, coraz częściej słodzimy je też zamiennikami cukru i dobrze, bo tego w diecie dzieci i tak jest zwykle za dużo. Jednak niezależnie od tego, z jakiego przepisu korzystasz, może cię spotkać rozczarowanie, bo dół muffiny po upieczeniu potrafi być naprawdę mokry i nieprzyjemny w konsystencji. Można tego uniknąć.

Sprytny sposób cukierników

Jeśli nie lubisz rozmoczonych muffinek, sposób, aby takie nie były, jest łatwiejszy, niż sądzisz. Wystarczy, że w zagłębienia blaszki do pieczenia babeczek wsypiesz dosłownie jedną łyżeczkę surowego ryżu. Dopiero na nim wyłóż papilotki i napełnij je ciastem. Upiecz babeczki zgodnie z przepisem.
Ryż nie wpłynie na smak babeczek, ale wyciągnie z nich nadmiar wilgoci, a także skraplająca się ze składników wodę. Tak mała ilość ryżu sprawi, że babeczka nadal będzie przyjemnie wilgotna w środku, ale już nigdy jej dół nie będzie rozmoczony. Sprawdziłam, to działa!