Kobieta karmiąca piersią może jeść grzyby
Kobiety karmiące piersią mogą jeść grzyby. fot. Pexels
Reklama.
  • Kobiety karmiące piersią mogą jeść grzyby. Warto jednak zachować ostrożność, tak jak w każdym innym przypadku, kiedy po nie sięgamy.
  • Najbezpieczniejsze są grzyby hodowlane, czyli m.in. boczniaki i pieczarki. Kiedy kupimy je w sklepie, mamy pewność, że zostały przebadane.
  • Grzyby mają wiele witamin i minerałów. Są cennym źródłem m.in. witamin z grupy B i żelaza.
  • Grzyby a karmienie piersią

    Grzyby a karmienie piersią to temat, który wciąż budzi kontrowersje i jest przedmiotem wielu dyskusji. Część mam automatycznie rezygnuje z grzybów w ciąży i wyłącza je ze swojej diety także na okres laktacji. Jednak jeśli zachowamy rozsądek – nie ma do tego powodu, bo grzyby można jeść zarówno w ciąży, jak i podczas karmienia piersią.

    Jakie grzyby podczas karmienia piersią?

    Karmiąca piersią matka może jeść wszystkie grzyby pochodzące z pewnego źródła. Warto pamiętać, że niektóre jadalne grzyby przypominają wyglądem te trujące, więc zbieranie ich samemu lub przyjęcie ich od grzybiarza zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem. Najlepiej więc kupować je w sklepie, w którym można poprosić o atest. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 roku grzyby leśne, rosnące w warunkach naturalnych, mogą być sprzedawane na targowiskach, bazarach i w placówkach handlowych pod warunkiem, że mają atest od grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.

    Pieczarki a karmienie piersią

    Inaczej sytuacja wygląda w przypadku grzybów hodowlanych, czyli tych, które kupujemy w marketach. Najpopularniejsze z nich to m.in. boczniaki i pieczarki. Zwłaszcza te drugie są całkowicie bezpieczne zarówno dla kobiet w ciąży, jak i kobiet karmiących. Trzeba jednak pamiętać, że nie powinno się spożywać grzybów surowych – zaleca się wybranie grzybów gotowanych, duszonych i suszonych.
    Ostrożność należy zachować przy jedzeniu grzybów marynowanych. Grzyby w occie a karmienie piersią może być bowiem nie najlepszym pomysłem. Często grzyby marynowane są przyrządzone na bazie octu spirytusowego, co do którego nie ma oficjalnych przeciwwskazań, ale może powodować podrażnienia układu pokarmowego mamy.

    Grzyby w diecie karmiącej – korzyści

    Każdy słyszał krążące mity o tym, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych. Wprost przeciwnie – są źródłem białka, minerałów i witamin. Znajdziemy w nich m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E i D oraz drogocenne pierwiastki takie jak potas, selen, magnez czy żelazo.