Kutia, jak zrobić kutię, prosty przepis na kutię, kutia czy to trudne.
Kutia przyjechała do Polski zza wschodniej granicy i szturmem podbiła polskie stoły. Fot. Wojciech Wojtkielewicz/Polska Press/East News
Reklama.

Trik, który odmieni kutię

Kutia to deser, w dodatku jadany bardzo rzadko, bo kojarzący się ze świętami, więc nie oszukujmy się - nie może być dietetyczny. Lepiej zjeść mniej porządnej, niż zadowalać się pełną miską odchudzone wersji. Zapomnij więc o chudym mleku do gotowania maku i przygotuj porządną łyżkę masła. Tak dobrej kutii jeszcze nie jadłaś!

Przepis na kutię

Poszukiwania tego idealnego zajęły nam kilka dobrych tygodni, więc pragniemy się nim z wami podzielić. Taki mały prezent na święta.
Składniki na kutię

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki mleka 3,2 proc. tłuszczu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżki konfitury różanej
  • Jak zrobić najlepszą kutię

    Przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej. Pszenicę wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzątkiem - centymetr powyżej poziomu ziaren. Rano odcedzamy ziarna i przekładamy pszenicę do garnka, ponownie zalewamy czystą wodą i gotujemy na niewielkim ogniu 3-4 godziny.
    Mak zalewamy mlekiem i gotujemy razem na niewielkim ogniu około 40 minut. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa, lub rozdrabniamy w malakserze. Bakalie siekamy, do jeszcze gorącej pszenicy dodajemy zmielony mak, bakalie, miód, cukier, aromat i łyżkę masła - dokładnie mieszamy.
    Na koniec dodajemy konfiturę i śmietankę, mieszamy jeszcze raz i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone na niewielkich miseczkach. W wersji bardziej eleganckiej kutią można napełnić kruche babeczki.