
Kapusta z grochem to dla wielu z nas oczywisty i obowiązkowy punkt wigilijnego menu. Choć sama raczej powiem "groch z kapustą", bo mój tata pochodzi z Kujaw i tam właśnie tak nazywa się to tradycyjne danie. Zresztą w 2012 roku zostało ono wpisane na listę dań regionalnych województwa kujawsko-pomorskiego. W 2008 roku na takiej liście, tyle że w łódzkim, wpisano kapustę z grochem, a na Wielkopolsce jadają swoją ciupkę z grochem. Co kraj to obyczaj.
Kapusta z grochem - prosty trik na sukces
Kapusta z grochem zawsze się uda, jeśli sięgniesz po odpowiednie składniki. Groch musi być łuskany, ale najlepiej jeśli to nie są połówki, a całe ziarna. Kapusta kiszona, najlepiej tradycyjnie w drewnianych beczkach i absolutnie bez dodatków.Kapusta z grochem: przepis
Przepis na groch z kapustą, podawany tradycyjnie na Kujawach, mam od babci ze strony taty i obok kapusty z grzybami i fasolą corocznie pojawia się na naszym stole. W końcu w Święta każdy zasługuje na swoje ulubione dania. W tym najlepszą kapustę wigilijną według tego przepisu.Wigilijna kapusta z grochem - jak zrobić
Groch opłucz na sicie i przełóż do garnka z grubym dnem. Zalej zimną wodą, płyn powinien sięgać około 1 cm ponad poziom grochu. Ustaw na palniku o średniej mocy. W czasie gotowania na powierzchni zbiera się piana, usuwaj ją łyżką cedzakową.Może cię zainteresować także: Jak ugotować barszcz czerwony, żeby nie stracił koloru? Trik mojej mamy zawsze się sprawdza