Kapusta z grzybami, kapusta wigilijna z grzybami, kapusta z grzybami i fasolą, przepis na kapustę wigilijną, przygotowania do świąt, co do jedzenia na święta można zrobić wcześniej.
Tadycyjna kapusta wigilijna na północy Mazowsza to ta z grzybami i fasolą. Fot. Znanainfluencerka
Reklama.
  • Kapusta z grzybami na wigilię serwowana jest w wielu regionach Polski. Na północnym Mazowszu dodaje się do niej jeszcze fasolę.
  • Wigilijną kapustę można przygotować już teraz i zamrozić, dzięki czemu zaoszczędzisz sobie pracy, a danie nabierze kruchości.
  • Żeby kapusta była mięciutka, wręcz kremowa warto ję podsmażyć przed gotowaniem. To nie tylko przyspiesza proces, ale też nadaje daniu przyjemny posmak.
  • Kapusta z grzybami i nie tylko

    Choć od wielu lat w Wigilię nie obowiązuje nas post, tradycyjnie na naszych stołach króluje menu bezmięsne, wzbogacone o ryby. Często obok karpia, suto przyprawionej majonezem sałatki i grzybów lądują kiszonki. Warto pamiętać, że potrawy wigiline dla dzieci trzeba nieco zmodyfikować.
    Z rodzinnego domu wyniosłam przepis na kapustę z grzybami i fasolą, który moja mama dostała od swojej mamy, a ta od mojej prababci, która opowiadała, że taką kapustę robiła również jej mama. Jestem więc co najmniej piątym pokoleniem kobiet gotujących kapustę w ten sposób.

    Przepis na kapustę wigilijną z grzybami i fasolą

    Przygotowania do tego dania trzeba zacząć w wieczór poprzedzający gotowanie. Ale dobre wieści są takie, że możesz zrobić to w najbliższy weekend, a gotową kapustę zamrozić. Zyska na tym. Ale zacznijmy od początku

    Kapusta z grzybami i fasolą na Wigilię: składniki

    Potrzebne ci będą:
  • 1 szklanka fasoli (u mnie piękny jaś)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki suszonych borowików
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny
  • Jak zrobić kapustę na Wigilię z grzybami i fasolą

    Zaczynamy już w wieczór przed planowanym gotowaniem. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie, a pokruszone grzyby zalewamy wrzątkiem. W obydwu przypadkach wody powinno być 4 razy tyle, co fasoli czy grzybów.
    Rano wstawiamy fasolę, razem z wodą, w której się moczyła. Gotujemy fasolę około dwóch godzin na niewielkiej mocy palnika. Solimy dopiero, kiedy będzie już całkowicie miękka. Gotując fasolę, pamiętaj, że jeśli musisz dolać wodę, dodawaj tylko wrzątek, żeby nie zatrzymywać gotowania.
    Cebulę drobno posiekaj i usmaż na złoto, dodaj opłukaną i posiekaną kapustę. Smaż razem w dużym garnku, podlewając w razie potrzeby odrobiną wody, do miękkości, dodaj sporo pieprzu. Wlej grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Rób to delikatnie, aby ewentualne zanieczyszczenia z grzybów, które opadły na dno zostały tam, a nie wpadły do dania. Dodaj do kapusty z grzybami ugotowaną fasolę.
    Gotuj jeszcze godzinę, podlewając w razie potrzeby gorącą wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do kapusty można dodać odrobinę majeranku, który ułatwi trawienie dania. Po wystudzeniu kapustę wigilijną z grzybami można zamrozić w niewielkich porcjach. Zaoszczędzi ci to pracy tuż przed świętami.

    Wigilijna kapusta: nie tylko z grzybami i z fasolą

    Choć moja mama pochodzi z Mazowsza i w naszym domu to właśnie taka kapusta pojawiała się na wieczerzy w Wigilię, to tata jest z Kujaw i w jego rodzinnym domu jadano groch z kapustą. Sama lubię też wersję z żurawiną, więc często na Wigilię robię trzy rodzaje kapusty wigilijnej.