Z rodzinnego domu wyniosłam przepis na kapustę z grzybami i fasolą, który moja mama dostała od swojej mamy, a ta od mojej prababci, która opowiadała, że taką kapustę robiła również jej mama. Jestem więc co najmniej piątym pokoleniem kobiet gotujących kapustę w ten sposób.
Przepis na kapustę wigilijną z grzybami i fasolą
Przygotowania do tego dania trzeba zacząć w wieczór poprzedzający gotowanie. Ale dobre wieści są takie, że możesz zrobić to w najbliższy weekend, a gotową kapustę zamrozić. Zyska na tym. Ale zacznijmy od początku
Kapusta z grzybami i fasolą na Wigilię: składniki
Potrzebne ci będą:
1 szklanka fasoli (u mnie piękny jaś)
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
3/4 szklanki suszonych borowików
sól
pieprz
olej roślinny
Jak zrobić kapustę na Wigilię z grzybami i fasolą
Zaczynamy już w wieczór przed planowanym gotowaniem. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie, a pokruszone grzyby zalewamy wrzątkiem. W obydwu przypadkach wody powinno być 4 razy tyle, co fasoli czy grzybów.