Reklama.
Kotlety mielone z założenia powinny być dość miękkie, bo przyrządza się je z mięsa mielonego. Czasem jednak wystarczy, że odrobinę zmienimy proporcje lub zbyt długo przytrzymamy je na patelni, by wyszły zbyt suche i za bardzo zwarte.
Kotlety mielone z pieczarkami - właściwości
Jest na to prosty sposób – dodaj do nich jeden składnik, a mianowicie pieczarki. Nie tylko "podkręcisz” ich smak, ale zawsze wyjdą soczyste i miękkie. Pieczarki są nie tylko lekkostrawne, ale też wbrew obiegowym opiniom – zdrowe.Zawierają witaminy (z grupy B) oraz minerały, m.in. potas, magnez, cynk żelazo, ale przede wszystkim selen, który hamuje rozwój wirusów i bakterii. Do tego są lekkostrawne i dobrze wpływają na układ trawienny. Można je podawać dzieciom już od 10-11 miesiąca życia.
Dlaczego dzięki zawartości pieczarek kotlety wychodzą delikatne i miękkie? W ok. 90-95 proc. składają się one z wody, dlatego podczas procesu smażenia puszczają "soki”. To właśnie dzięki nim mielone wychodzą idealnie soczyste.
Kotlety mielone z pieczarkami - przepis
Jakich składników będziesz potrzebować?500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
6-7 łyżek bułki tartej
1 jajko
8-10 sztuk pieczarek (w zależności od ich wielkości)
sól, pieprz do smaku, olej do smażenia
1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
6-7 łyżek bułki tartej
1 jajko
8-10 sztuk pieczarek (w zależności od ich wielkości)
sól, pieprz do smaku, olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki posiekaj lub zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię, dodaj 1 łyżkę oleju i przesmaż je przez kilka minut. Następnie odstaw je do wystygnięcia. Mięso przełóż do miski, dodaj przeciśniętą przez praskę kajzerkę, potem jajko i przyprawy - całość wymieszaj. Następnie dodaj pieczarki i wyrób jednolitą masę. Formuj kotlety, posyp każdy bułką tartą i smaż na patelni aż z dwóch stron nabiorą złocisto-brązowego koloru. Gotowe!
Pieczarki posiekaj lub zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię, dodaj 1 łyżkę oleju i przesmaż je przez kilka minut. Następnie odstaw je do wystygnięcia. Mięso przełóż do miski, dodaj przeciśniętą przez praskę kajzerkę, potem jajko i przyprawy - całość wymieszaj. Następnie dodaj pieczarki i wyrób jednolitą masę. Formuj kotlety, posyp każdy bułką tartą i smaż na patelni aż z dwóch stron nabiorą złocisto-brązowego koloru. Gotowe!
Może cię zainteresować także: Dodaj ten składnik do kotletów mielonych, a zakochasz się w nich na nowo. Przepis ze Lwowa