Spędzanie sylwestrowej nocy z w domowym zaciszu ma wiele plusów, nie trzeba się specjalnie stroić. Jeśli zechcesz odpocząć, możesz po prostu pójść spać, a i dzieci masz na oku. Tyle że do sylwestra w domowych pieleszach też warto się przygotować, zwłaszcza jeśli spędzamy go z najmłodszymi. Oto kilka pomysłów na menu na sylwestra dla całej rodziny.
Menu na sylwestra powinno być proste w przygotowaniu i łatwe do odgrzania, abyś nie musiała spędzać długich godzin w kuchni.
Ciepłe dania na sylwestra powinny dać się przygotować bez siedzenia w kuchni albo być łatwe do odgrzania, aby można było przygotować je wcześniej.
Nie zapomnij o finger food! To gwiazdy każdej imprezy. Nie tylko dorośli, ale i dzieci złapią w czasie zabawy coś na jeden kęs.
Menu na sylwestra
Jeśli wśród gości na ostatnim przyjęciu w roku są dzieci, warto zadbać o to, aby na stole znalazły się przekąski, które nie tylko są dla nich bezpieczne, ale też atrakcyjne i łatwe do zjedzenia. Jednocześnie pamiętaj, aby zaplanować na imprezę coś więcej niż chrupki dla najmłodszych, bo kilkugodzinna impreza z tańcami może skutkować wielkim głodem.
Przygotowując menu na domowego sylwestra z dziećmi, pamiętaj, aby wybierać dania, które można przygotować wcześniej, abyś nie musiała spędzać imprezy w kuchni. Oczywiście możesz zamówić pizzę lub sushi (pamiętaj, aby dla dzieci zamówić z grillowaną lub pieczoną rybą), jednak w taką noc trzeba liczyć się z tym, że czas oczekiwania może być dłuższy niż normalnie. Dlatego podpowiadamy, co szybko zrobić samemu.
Co zrobić na sylwestra - dania na ciepło
Genialnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju zapiekanki. Przygotuj wcześniej sosy, np. do lasagne, przed podaniem wystarczy ją ułożyć w naczyniu i upiec.
Świnki w kocykach uwielbiają wszystkie dzieci, wystarczy użyć gotowego ciasta francuskiego, pokroić je w prostokąty, posmarować sosem pomidorowym i dodać odrobinę sera. Następnie kładziemy na cieście kawałki parówek i zawijamy. Wystarczy posmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie obsypać kozieradką lub sezamem. Kiedy mali goście zgłodnieją, wstawisz blachę ze świnkami na 25-30 minut do piekarnika i gotowe.
Dla miłośników zup możesz też przygotować krem z pomidorów, z łatwością odgrzejesz go również w Nowy Rok. Podobnie jak meksykańska zupa z batata i soczewicy.
Wcześniej natomiast możesz upiec bułeczki francuskie. Znów warto zaopatrzyć się w ciasto francuskie. Tym razem cały płat posmaruj sosem jak do pizzy, obsyp startym serem i dodaj ulubione dodatki, na koniec zawiń roladę i pokrój w półtoracentymetrowe plastry. Ułóż ja na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w 180 stopniach. Smakują wybornie również na zimno.
Wcześniej możesz też upiec suszone śliwki czy pieczarki zawinięte w plastry boczku.
Szybkie dania na sylwestra
Przygotowując menu, skup się na tym, aby pracy było jak najmniej. Gotowe ciasto, starty ser - to twoi przyjaciele, którzy pomogą ci spędzić tę imprezę z innymi, bez wyrzutów sumienia i męczenia się przed.
Warto zaopatrzyć się w tapas w postaci oliwek, sera pleśniowego. Bez problemu kupisz też w sklepie smalczyk z fasoli, pyszny hummus czy pasty do bruschetty, które doskonale dopełnią smak krakersów, grzanek czy świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Warto też zaopatrzyć się w malutkie korniszony czy marynowane pieczarki, nie dość, że ładnie wyglądają na stole to jeszcze stanową fajne przekąski.
W bufecie sylwestrowym nie powinno też zabraknąć owoców: mandarynki, jabłka czy winogrona zawsze kuszą najmłodszych, jednak owoce serwuj umyte i podzielone na cząstki. W przypadku winogron podziel kiść na mniejsze, dzieci chętniej po nie sięgną.
Przekąski na sylwestra: menu na zimno
Przygotowanie sylwestrowego menu to doskonała okazja, aby zaprosić dzieci do kuchni. Pokrój w większą kostkę szynkę, ser, paprykę, korniszony, do tego kilka kabanosów podzielonych na kilkucentymetrowe kawałki i słoik oliwek. Postaw je na stole i daj dzieciom wykałaczki, zrobienie koreczków to dla nich frajda, a dla ciebie realna pomoc.
Dzieci świetnie poradzą sobie także z przygotowaniem roladek z gotowych placków tortilli. Placek smarujcie serkiem śmietankowym lub majonezem i ułóżcie na nim sałatę, może być lodowa, ale też rukola czy roszponka i na to ulubione dodatki: szynka dojrzewająca, łosoś wędzony, ser żółty i słupki warzyw: ogórek świeży, marynowany czy kolorowa papryka. Potem zawijacie i kroicie pod skosem.
Z placków tortilli można też przygotować nachos. Daj dziecko nóż do pizzy, niech pokroi placki w trójkątne kawałki. Następnie zamieszajcie w misce olej z przyprawami: sól, papryka w proszku i zioła, zalejcie nim nachos i dokładnie wymieszajcie. Nachos ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie 10-12 minut w 180 stopniach. Pilnujcie, żeby się nie spiekły.
Pewniakiem w sylwestrowym menu są też wszelkiej maści sałatki.