Idealne kluski śląskie/Miękkie i delikatne kluski śląskie
Jak przygotować idealne kluski śląskie? Fot. Monkpress/East News
Reklama.
  • Kluski śląskie to potrawa uwielbiana przez dzieci i dorosłych, można je jeść z samym masłem lub sosem grzybowym albo pieczeniowym.
  • Sekret idealnych klusek śląskich, które nie będą za twarde i gumowate tkwi w typie ziemniaków i odpowiednich proporcjach składników.
  • Prosty przepis na idealne kluski śląskie - będą delikatne i rozpływające się w ustach.
  • Kluski śląskie uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, bo to potrawa uniwersalna. Można je jeść tylko z dodatkiem np. masła lub cebulki, można podawać je z sosem grzybowym czy pieczeniowym. Robi się je dość szybko i prosto, ale zdarza się, że wychodzą gumowate i zbyt twarde.

    Kluski śląskie - składniki

    Gdzie tkwi sekret idealnie miękkich i delikatnych klusek śląskich? Podczas ich przygotowania musisz zwrócić uwagę na dwie kwestie. Pierwsza dotyczy typu ziemniaków, z których robimy kluski śląskie.
    Użyj typu B, a najlepiej C, który charakteryzuje się tym, że miąższ ziemniaków jest lekko suchy, rozsypujący się, wyraźnie mączysty. Dzięki niemu kluski śląskie będą delikatne i niezbyt zwarte, przez co nie wyjdą gumowate.
    Druga kwestia to odpowiednie proporcje ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Na 3/4 ziemniaków musi przypaść ¼ mąki ziemniaczanej. Oto prosty sposób, jak zachować te proporcje.

    Kluski śląskie - przepis

    Jak szybko i prosto przygotować kluski śląskie? Oto sprawdzony przepis.
    Składniki:
    1 kg ziemniaków typu C
    1 jajko
    mąka ziemniaczana (jej ilość zależy od ilości ziemniaków)
    pół łyżeczki soli
    Przygotowanie:
    Obierz ziemniaki, wrzuć do wrzątku, gotuj do miękkości (ok. 15 min.). Następnie przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć na gładką masę. Ugnieć je na owalny kształt i nożem na krzyż zaznacz cztery części. Potem jedną część wyjmij i w to miejsce przesyp mąkę ziemniaczaną. W ten właśnie sposób uzyskasz prawidłową proporcję ziemniaków w stosunku do mąki.
    Następnie dodaj ponownie odłożoną część ziemniaków, wpij jajko, posól i bardzo krótko wyrabiaj ciasto. To też ważne, by zbyt długo go nie ugniatać, bo kluski śląskie zrobią się zbyt twarde. Potem podziel masę na kilka części, formuj z nich kluski (z charakterystycznym dołeczkiem) i gotowe partie wrzucaj do wrzątku. Gotuj ok. 1,5 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Gotowe!