Kawa szarlotkowa/ Kawa z musem z jabłek i cynamonem
Kawa szarlotkowa jest aromatyczna i rozgrzewająca unsplash.com
Reklama.
  • Kawa szarlotkowa to idealna propozycja na jesień, bo jest aromatyczna, rozgrzewająca, z posmakiem jabłkowo-cynamonowym.
  • By ją przygotować, będziesz potrzebować kilku prostych składników.
  • Sekret jej smaku to połączenie jabłek z cynamonem.
  • Jesień to dobry czas na eksperymenty kulinarne, bo zwykle więcej czasu spędzamy w domu. Nie musisz jednak od razu porywać się na przygotowanie dwudaniowego obiadu według nowego przepisu, możesz zacząć od kawy. Chcesz spróbować czegoś nowego? Przyrządź kawę szarlotkową.

    Kawa szarlotkowa - składniki

    I nie chodzi o to, by do kawy zjeść kawałek szarlotki, to byłoby zbyt proste. Musisz przygotować mus jabłkowy z przyprawami, który doda twojej kawie charakteru. Kawa i jabłka? Może z pozoru nie brzmi to zachęcająco, ale gdy spróbujesz raz, przekonasz się, że naprawdę warto. Nie tylko doda ci energii, jest przy tym aromatyczna i rozgrzewająca, z posmakiem jabłkowo-cynamonowym.
    Składniki:
    1 jabłko (małe lub pół większego)
    pół łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki miodu lub pół łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
    200 ml świeżo przygotowanej kawy
    100 ml mleka

    Kawa szarlotkowa - przepis

    Przygotowanie kawy szarlotkowej nie zajmie ci dłużej niż 15 min. Na początku musisz zrobić mus: obierz jabłko ze skórki, pokrój je na jak najmniejsze części, przełóż na patelnię. Dodaj odrobinę wody, wymieszaj z cynamonem i cukrem waniliowym.
    Duś pod przykryciem aż cząstki jabłka będą miękkie, następnie wrzuć je do blendera, dodaj miód i zmiksuj, by mus był gładki, bez jakichkolwiek grudek. Potem przy pomocy łyżki przełóż go do szklanki na dno.
    Zaparz kawę i zrób mleczną piankę. Delikatnie wlej kawę do szklanki, następnie dodaj piankę z mleka, całość możesz jeszcze oprószyć cynamonem. Aromatyczna kawa z jeszcze aromatyczniejszym musem jabłkowo-cynamonowym jest gotowa!