
Reklama.
Jesień to dobry czas na eksperymenty kulinarne, bo zwykle więcej czasu spędzamy w domu. Nie musisz jednak od razu porywać się na przygotowanie dwudaniowego obiadu według nowego przepisu, możesz zacząć od kawy. Chcesz spróbować czegoś nowego? Przyrządź kawę szarlotkową.
Kawa szarlotkowa - składniki
I nie chodzi o to, by do kawy zjeść kawałek szarlotki, to byłoby zbyt proste. Musisz przygotować mus jabłkowy z przyprawami, który doda twojej kawie charakteru. Kawa i jabłka? Może z pozoru nie brzmi to zachęcająco, ale gdy spróbujesz raz, przekonasz się, że naprawdę warto. Nie tylko doda ci energii, jest przy tym aromatyczna i rozgrzewająca, z posmakiem jabłkowo-cynamonowym.Składniki:
1 jabłko (małe lub pół większego)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki miodu lub pół łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
200 ml świeżo przygotowanej kawy
100 ml mleka
1 jabłko (małe lub pół większego)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki miodu lub pół łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
200 ml świeżo przygotowanej kawy
100 ml mleka
Kawa szarlotkowa - przepis
Przygotowanie kawy szarlotkowej nie zajmie ci dłużej niż 15 min. Na początku musisz zrobić mus: obierz jabłko ze skórki, pokrój je na jak najmniejsze części, przełóż na patelnię. Dodaj odrobinę wody, wymieszaj z cynamonem i cukrem waniliowym.Duś pod przykryciem aż cząstki jabłka będą miękkie, następnie wrzuć je do blendera, dodaj miód i zmiksuj, by mus był gładki, bez jakichkolwiek grudek. Potem przy pomocy łyżki przełóż go do szklanki na dno.
Zaparz kawę i zrób mleczną piankę. Delikatnie wlej kawę do szklanki, następnie dodaj piankę z mleka, całość możesz jeszcze oprószyć cynamonem. Aromatyczna kawa z jeszcze aromatyczniejszym musem jabłkowo-cynamonowym jest gotowa!
Może cię zainteresować także: Sięgnij po łyżeczkę kakao, a nigdy nie wypijesz kawy inaczej. Ten duet czyni cuda