pięć jajek
pęczek rzodkiewki
gałązka szczypiorku
majonez
świeżo mielony pieprz
Jajka gotujemy na twardo – pamiętajmy, by nie przekroczyć
czasu gotowania zalecanego do typu jajek, których używamy. W tym czasie kroimy drobno rzodkiewkę i szczypiorek. Gdy jajka wystygną, obieramy je i kroimy w małe kawałki lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy jajka, rzodkiewkę, szczypiorek z odrobiną majonezu i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Pasta jajeczna – z czym jeść?
Pasta jajeczna to doskonały dodatek do świeżej bagietki i tostów, ale sprawdzi się też jako sałatka lub dip. Najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu. By wzmocnić smak pasty, niektórzy dodają do niej także odrobinę musztardy.
Dlaczego warto jeść na śniadanie jajka?
Choć przez lata jajka cieszyły się złą sławą, dziś eksperci są zgodni, że jedzone z umiarem mają dobry wpływ na organizm człowieka. Są bogatym źródłem białka, lecytyny i witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B. Poza tym w żółtku jaja znajdziemy
przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać powstaniu niektórych nowotworów. Ostrożność przy jedzeniu jajek powinny zachować osoby, które zmagają się z podwyższonym cholesterolem.