Jajecznica z kiełbaską czy pomidorami bywa smaczna, ale jesienią warto postawić na bardziej sezonowy dodatek. Idealna na rozgrzanie w pochmurny dzień może okazać się jajecznica z dynią. Zdrowa, sezonowa i pyszna – a zrobicie ją w 5 minut.
Próbowaliście już jajecznicy po rosyjsku z paloną cebulką i tajemniczym dodatkiem? Albo letniej jajecznicy po grecku? Jesienią idealnie sprawdzi się jajecznica z dynią - zdrowe i pyszne śniadanie na ciepło. Jest banalnie proste w przygotowaniu.
Składniki: 3 jajka, łyżka masła, 15 deko dyni (proporcje zależą od nas), mała biała cebulka, szczypiorek, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: odkrajamy kawałek dyni, obieramy, kroimy w kostkę (miękką część miąższu odrzucamy), cebulę obieramy, również kroimy w kostkę. Dynię z cebulką wrzucamy na masło i smażymy około 5 minut, delikatnie mieszając, do uzyskania miękkości. Dodajemy roztrzepane wcześniej jajka i delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy sól i pieprz, danie posypujemy szczypiorkiem. Możemy dodać także starty ser jeszcze w czasie ostatniego mieszania jajecznicy na patelni. Świetnie pasuje do smaku dyni. Jajecznicę podajemy gorącą, może być prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Jesienne śniadanie gotowe w 5 minut!