DYNIA
Jak przygotować chipsy z dyni? unsplash.com
REKLAMA
  • Rozpoczął się sezon na dynię - warto ją jeść, bo ma wiele prozdrowotnych właściwości.
  • Dynia wpływa pozytywnie na układ trawienny, oczyszcza też organizm z toksyn.
  • Jeśli nie masz czasu, ani ochoty, by przygotować zupę z dyni, zrób z niej smakowite chipsy.
  • Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Nawet niewielka jej porcja dostarcza spore ilości błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i trawiennego. Ma właściwości odkwaszające, do tego wpływa pozytywnie na pracę wątroby, przyspieszając pozbywanie się z organizmu toksyn.

    Dynia: właściwości

    Jest źródłem wielu witamin i minerałów, m.in.: witamin A, C, E, z grupy B oraz magnezu, wapnia, cynku, selenu, potasu oraz kwasu foliowego, niacyny i karotenu. Dzięki cynkowi polecana jest panom, bo ten pierwiastek poprawia jakość plemników, z kolei potas ma wpływ na dobre funkcjonowanie serca i układu krążenia.

    Chipsy z dyni - składniki

    Chyba najbardziej znana potrawa z dyni to zupa-krem, ale jeśli nie masz czasu, ani ochoty, by ją przygotowywać, możesz zrobić smakowite chipsy. Czego będziesz potrzebować:
    Składniki:
    1 średniej wielkości dynia (może być hokkaido lub piżmowa)
    przyprawy: sól, bazylia, tymianek, majeranek lub cynamon (nie musisz stosować wszystkich, wybierz te, które lubisz najbardziej)
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Jak przygotować chipsy z dyni - przepis

    Dynię obierz ze skórki, najpierw przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój na cienkie plasterki (koniecznie o podobnej grubości). Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie plastry dyni, tak żeby nie nachodziły na siebie. Skrop je oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (z termoobiegiem), wstaw dynię, piecz ok. 15 min. Możesz mniej więcej w połowie czasu odwrócić plasterki na drugą stronę, ale nie jest to konieczne, bo pod wpływem ciepła powinny się lekko zacząć wyginać i przypiekać z obydwu stron. Poczekaj aż lekko przestygną i gotowe. Smacznego!