kawa po grecku
Jak zaparzyć kawę po grecku? 123rf.com
Reklama.
  • Jesień sprzyja kulinarnym eksperymentom, dlatego jeśli lubisz greckie klimaty, wypróbuj koniecznie przepis na kawę po grecku.
  • By ją przygotować, będziesz potrzebować tradycyjnego, charakterystycznego tygielka.
  • Najważniejsze jest zachowanie proporcji składników i zdjęcie kawy z ognia w odpowiednim momencie.
  • Starsi Grecy mówią, że jeśli dziewczyna potrafi przygotować kawę po grecku to jest idealną kandydatką na żonę. Pewnie dlatego, że mieszkańcy tego kraju uwielbiają ten napój i tak naprawdę nie istnieje zła pora na wypicie filiżanki pysznej, pachnącej kawy.

    Tygielek do kawy po grecku

    Pasuje do śniadania, ale też po obiedzie czy w trakcie popołudniowej przerwy w pracy. Dla wielu Greków picie pierwszej kawy to najważniejszy moment dnia i powinno się go odpowiednio celebrować – najlepiej w miłym towarzystwie.
    Jeśli tęsknisz za wakacjami (nawet, gdy nie spędzałeś ich w Grecji) możesz przywołać letni klimat dzięki przygotowaniu kawy po grecku. Będziesz potrzebować jednej ważnej rzeczy – charakterystycznego tygielka, zwanego briką. Wykonany on jest z miedzi lub stali nierdzewnej, występuje w różnych rozmiarach (najlepiej kupić na taką ilość filiżanek kaw, jaką przygotowujesz jednorazowo, czyli zwykle na jedną lub dwie).

    Jak zaparzyć kawę po grecku?

    Przygotowanie kawy po grecku jest proste, trzeba tylko pamiętać o odpowiednich proporcjach. Jeśli chcesz zaparzyć jedną kawę, to do tygielka wlej tyle wody, ile mieści się w twojej kawowej filiżance. Następnie wsyp łyżeczkę kawy (jak najdrobniej zmielonej) oraz cukier.
    W Grecji pije się kawę bez cukru, z pół, z jedną lub dwoma łyżeczkami cukru – wsyp jej tyle, ile lubisz. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki, a potem wstaw tygielek na palnik. Ustaw taką moc, żeby kawa bardzo powoli gotowała się, a gdy zacznie wrzeć i podnosić się do góry, zdejmij ją z ognia.
    Po czym poznasz, że prawidłowo ją przygotowałaś? Na jej powierzchni, podczas wrzenia, powinna wytworzyć się charakterystyczna pianka. Gdy będziesz przelewać kawę do filiżanki, rób to powoli, by zachować tę piankę. Gotowe! Kawa po grecku ma doskonały smak - jest delikatna, a zarazem wyrazista i ma intensywny zapach.