Jajecznica z chlebem i pomidorami
Jajecznica po francusku - przepis unsplash/ amirali mirhashemian
Reklama.

Jajecznica po francusku – składniki

Podczas przygotowywania jajecznicy po francusku ważne są nie tylko składniki, ale także kolejność przygotowywania posiłku.
Do zrobienia tego pysznego śniadania będziemy potrzebować:
- 4 jaj;
- 4 łyżki mleka (lub śmietanki);
- 3-4 łyżeczki masła;
- przyprawy (sól, pieprz);
- opcjonalnie szczypiorek;
- bagietkę.

Jajecznica po francusku – przepis

Francuzi jajecznicę przygotowują zawsze na maśle, nigdy na oleju. Ten składnik sprawia, że jest ona delikatniejsza. Podobną funkcję pełni mleko (lub opcjonalnie śmietanka).
1. Zaczynamy od wrzucenia masła na patelnię. Następnie rozbijamy jajka i je również od razu umieszczamy na patelni.
2. Całość mieszamy trzepaczką. Wszystko dzieje się na patelni.
3. Kiedy żółtka będą dobrze zmieszane z białkami, ustawiamy dość mały ogień i wciąż mieszamy. Wówczas masło połączy się z jajkami.
4. Po mniej więcej 10 minutach dodajemy przyprawy. Jeśli zauważamy, że jajka zbyt szybko się ścinają, dobrze jest na chwilę zestawić patelnię z ognia, ciągle mieszając. Po upływie około 15 minut jajecznica powinna być gotowa. Na sam koniec, tuż przed zdjęciem jej z patelni dodajemy jeszcze mleka lub śmietanki i opcjonalnie szczypiorek.
W jajecznicy po francusku bardzo ważne jest to, by w odpowiednim momencie połączyć składniki. Zwróćmy uwagę, czy jajka zbyt szybko się nie ścinają. Ważne jest więc częste mieszanie i nieustawianie zbyt dużego ognia. Jeśli mamy ochotę na śniadanie prosto z Francji, dobrym pomysłem będzie podanie jajecznicy z bagietką.
Smacznego!