Gdy robi się chłodniej, sięgamy po cieplejsze napoje, dlatego oprócz herbaty na jesień dobrze pić różne inne napary, które rozgrzewają, mają wiele prozdrowotnych właściwości i
wspierają odporność. Jeśli chodzi o liść laurowy, jest to przyprawa, którą w kuchni ma prawie każdy. Bez liścia laurowego nie wyobrażamy sobie barszczu, bigosu, gulaszu czy
marynaty do grzybów.
Napar z liścia laurowego - cudowne właściwości
A mało kto wie, że napar przygotowany na bazie liścia laurowego ma mnóstwo zdrowotnych korzyści – raczej używamy go do gotowania, by nadać głębię smaku potrawom. A tymczasem "herbata" z
wawrzynu szlachetnego (oficjalna nazwa liścia laurowego) oczyszcza organizm z toksyn, działa jako środek moczopędny, poprawia trawienie i wspiera
odchudzanie, wspiera pracę wątroby i stawów oraz łagodzi bóle reumatyczne.